Alman ordusunda aşırı sağ: Özel Kuvvetler (KSK) mercek altında

Alman ordusunda aşırı sağ: Özel Kuvvetler (KSK) mercek altında

İlk başta sadece bir askerin mektubu vardı, şimdi Askeri Kalkan Servisi (MAD) de orduda tırmanan aşırı sağcı harekete dikkat çekti. Bin 400 kişilik elit birim KSK’nın reforme edilmesi konuşuluyor.

Askeri İstihbarat Servisi (MAD) Başkanı Christof Gramm,  Alman ordusundaki aşırı sağ  sorununda “yeni bir boyut”tan söz etti. Gramm  İstihbarat için Parlamenter Denetleme Kurulu oturumunda dikkat çeken uyarılarda bulundu. 

Şüphe edilen aşırı sağcıların ve sözde “Reich vatandaşlarının” (Hitler Almanyası) sayısının 600'ü geçtiğini bildiren Gramm, “Aşırı uçlara ve anayasaya sadakat sorunu olanlara  yakından bakıyoruz. Aradığımızı da buluyoruz” dedi.

ELİT ASKERLERİN YER ALDIĞI KSK’YA BÜYÜTEÇ

“Her ne kadar askerlerin büyük çoğunluğu anayasaya bağlı olsa da MAD  çalışmalarında  radikalleşmeye karşı koymayı odağına alıyor” diyen Gramm, anayasaya, hukuk devletine açık dünya görüşüne bağlı olmayan  ‘aşırı vatanseverliğe’ orduda yer yok. Bu tür sahte vatanseverlerin  kesinlikle aramızda yeri yok. Elit birim Komando Özel Kuvvetler’de (KSK) yaklaşık yirmi kişi takibimizde. Karanlığa ışık tutuma çabalarımız sonuç veriyor. Paralel bir  ordu keşfetmemiş de olsak da KSK’da sadece birkaç olaydan söz de edemeyiz” diye konuştu.

ELİT BİRİMDE "SESSİZLİK DUVARI"

Tagesschau’da yer alan habere göre Alman ordusunda disiplin tedbirleri de alabilecek pozisyonlarla işbirliği geliştirildiğini kaydeden Gramm “Bir sessizlik duvarı”ndan söz etti. Gramm, bu duvarda çatlaklar yaratmayı başardıklarına işaret etti ve hareket kabiliyetini kaybetmeden  veya tamamen parçalanmadan  KSK'nın aşırı sağ sorununu çözmek için hızlı bir şekilde reforme edilmesi gerektiğini de söyledi.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) parti Almanya’da tek merkezde olan Baden-Württemberg eyaletindeki Calw kentindeki KSK lokasyonununa  ikincisini eklemeyi teklif ederken, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) de, gücün sadece bir noktada  bulunması sorununun çözülmesi yönünde destek verdi. 

AŞIRI SAĞLA MÜCADELEDE DEMİR SÜPÜRGE 

KSK'yı ziyaret eden Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, yalıtılmış özel birimde aşırı sağla mücadele etmek için “demir süpürge” kullanacağını açıkladı. 

Komando Özel Kuvvetleri (KSK)  son yıllarda  aşırı sağcı olaylar nedeniyle sık sık manşetlere çıkmıştı. Gizli operasyonlar yapan elit birimde bin 400 komando ve destek personeli bulunuyor. Görevleri arasında Almanları savaş ve kriz bölgelerinden  kurtarmak, savaş suçlularını ve teröristleri tutuklamak, kriz bölgelerinden bilgi edinmek, müttefik güçleri eğitmek ve bir rakibin stratejik açıdan önemli pozisyonlarıyla savaşmak yer alıyor.

+49 - BERLİN

FOTO: bundeswehr.de

HABERE YORUM KAT