Alman Meclisi'nde MHP-AK Parti ilişkisi sorgulandı: Her şeyin farkındayız

Alman Meclisi'nde MHP-AK Parti ilişkisi sorgulandı: Her şeyin farkındayız

Almanya'da muhalefetteki Sol Parti'nin Federal Hükümet'e yönelttiği Ülkücüler ile ilgili bir soru önergesine verilen cevapta, MHP'nin AK Parti hükümeti üzerindeki etkisi ilk kez çok açık ve net biçimde dile getirildi.

Sol Parti, Merkel hükümetine, Türkiye'deki hükümet ittifakı içinde MHP'nin rolü konusunda ne bilgisi olduğunu ve MHP'nin etkisinin ittifak süresince değişip değişmediğini sordu. Hükümet ise cevabında şöyle dedi: "Federal Hükümet, MHP'nin siyasi taleplerinin Türk hükümet üyeleri arasında karşılık bulduğunu ve bu taleplerin düzenli biçimde yasalara girdiğini gözlemlemektedir. İlaveten Federal Hükümet, son yıllarda MHP çevresinden kişilerin devlet yapılarındaki oranının da farkedilir biçimde arttığına dair bilgi sahibidir."

''MHP İLE İTTİFAKA HER KOŞULDA HAZIR''

Sol Parti Meclis Grubu adına önergeyi yönelten Ulla Jelpke, "Azalan sempati değerleri göz önünde bulundurulduğunda Erdoğan iktidarda kalmak için faşist MHP ile ittifaka her koşulda hazır. Bunun için MHP'nin programında yer alan konuları da üstleniyor ve MHP üyelerine devletin kapılarını da açıyor. Alman hükümeti, Ankara ile yaptığı görüşmelerde masada Ülkücülerin de görünmeyen bir partner olarak sürekli oturduğunun bilincine varmalı. Bu nedenle Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Ankara'ya ilişkin çekimser ve onursuz açıklamaları giderek daha da utanç verici bir hal alıyor. Faşistler Alman hükümetinin partneri olamaz" diye konuşuyor.

Ulla Jelpke, ayrıca "Sadece Ülkücülere bakıp, İslamcı AK Parti sanki ondan daha iyiymiş gibi düşünülmesi de hata olur" diye devam ediyor. Sol Partili vekil, Erdoğan'ın barış sürecini sonlandırdığı 2015'ten beri müttefiki MHP'nin programındaki pek çok noktayı kendi hedefi haline getirdiğini, bunu özellikle de Kürtler ve onların siyasi ve kültürel hak ve talepleri konusunda yaptığını savunuyor. Jelpke, MHP kurultayından bir gün önce HDP'ye yönelik kapatma başvurusu yapılmasını da Erdoğan'ın MHP'nin desteğini uzun süre garantilemek için verdiği bir hediye olduğunu ileri sürüyor.

KAYNAK:Deutsche Welle Türkçe

HABERE YORUM KAT