Alman halkı aşıda kararsız: “Önce başkaları olsun da görelim”

Alman halkı aşıda kararsız: “Önce başkaları olsun da görelim”

Almanya’da yapılan bir araştırma koronavirüsüne karşı aşı olmak konusunda kararsız bir tablo sergiliyor.

Federal Almanya’da 27 Aralık pazar günü aşılamaya başlanıyor. Ülkede yapılan bir anket halkın üçte ikisinin aşı yaptırmak istediğini ortaya koydu. Ancak araştırmaya ayrıntılı bakıldığında halkın aşı olma konusunda “çekinceleri” bulunduğu saptandı. 

YouGov kamuoyu araştırma enstitüsü tarafından Alman Basın Ajansı DPA için yapılan ankete katılanların yüzde 32’si bir an önce aşı olmak istediklerini belirtti. Yüzde 33’ü de bunu yapmaya kararlı. Ancak yine de “Aşının, yaptıranların üzerindeki olası sonuçları beklemek ve görmek de istiyor. Yüzde 19’u ise aşı yaptırmamakta kararlı, yüzde 16’sı hâlâ kararsız.”

Ankete katılanların yüzde 57’si aşının  yan etkilerinden korkuyor. Sadece üçte birinin böyle korkuları yok. Yüzde 10’u ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Koronavirüse karşı aşılama önümüzdeki pazar günü  başlayacak. Başlangıçta, bakımevlerinde ikamet edenler ve personelin yanı sıra 80 yaşın üzerindekilerin yanı sıra yoğun bakım üniteleri ve acil servisler gibi enfeksiyon riski çok yüksek olan yerlerdeki sağlık çalışanları aşılanacak. YouGov anketine göre, aşı olma isteği yaşla birlikte artıyor. 

18-24 yaş arasındakilerin yüzde 54’ü aşı olmak isterken, bu oran 55 yaşın üstündeki kişiler için yüzde 71. 

Ayrıca korona tedbirleri karşıtları ile işbirliği içinde olan sağ popülist AfD seçmenleri arasında bu oran yüzde 51. Bu da AfD’li seçmenin , Federal Meclis’te temsil edilen diğer tüm partilerin seçmeninden önemli ölçüde daha düşük bir oranı ortaya koyuyor. Yeşil seçmenler arasında bu oran yüzde 82. 

Mart ayı sonuna kadar 11 ila 12 milyon aşı dozu hazır edilecek. Aşının iki kez uygulanması gerektiğinden, bu miktar yaklaşık 5,5 ila 6 milyon kişi için yeterli olabilecek. Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, yaz aylarına kadar Almanya halkının tamamının aşılanması için hazırlıkların tamamlanmış olabileceğini belirtti.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT