Alman güvenlik birimlerinde ırkçılık raporu: “Her vaka bir utanç”

Alman güvenlik birimlerinde ırkçılık raporu: “Her vaka bir utanç”

İçişleri Bakanı Horst Seehofer federal ve eyalet düzeyindeki güvenlik yetkililerinin aşırı sağla ilgili şüpheli vakalar konulu durum değerlendirmesinin ilk kısmını kamuoyu ile paylaştı. Seehofer her vakanın bir utanç olduğunu vurguladı.

Ocak 2017-Mart 2020 arası dönemi kapsayan rapor federal güvenlik makamlarında 58 aşırı sağ vaka gözlendiğini ortaya koydu. Bu vakaların 44’ü federal polis teşkilatında, altısı Federal Suç Dairesi’nde (BKA), geri kalanı ise  gümrük, Federal Meclis polisi, iç istihbarat (BfV) ve Federal İstihbarat Servisi’nde (BND) görüldü.

Diğer taraftan eyaletlerde toplam 319 vaka, Alman ordusunda ise 1064 şüpheli vaka kaydedildi. Vakaların çoğunda disiplin veya cezai kovuşturma başlatıldığı, bu işlemlerin yaklaşık yüzde 20'sinin ise durdurulduğu öğrenildi.

PERSONELİN YÜZDE 99’U ANAYASAYA BAĞLI

Alman Basın Ajansı DPA’ya göre durum raporunun, güvenlik personelinin yüzde 99 gibi büyük bir bölümünün “anayasaya tam bağlılık” içinde olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Bakan Seehofer “Ancak kanıtlanmış her vaka, diğer personeli de olumsuz etkilediği için bir utanç kaynağıdır” dedi. Güvenlik birimlerinde çalışan memurlara ırkçılık konusunda dikkatli olunması ve aşırılık yanlısı eğilimlere tolerans gösterilmemesi çağrısı yapan Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Seehofer, Anayasayı Koruma Teşkilatı bünyesinde faaliyet gösteren Irkçılıkla Mücadele Merkezi’nin eldeki tüm bulguları analiz ederek gerektiği takdirde yasal düzenlemelerde değişiklik önerileri getireceğini kaydetti.

ŞİDDET VE MOTİVASYON ARAŞTIRMASI DA YAPILACAK

DW Türkçe’ye göre güvenlik birimlerindeki ırkçılığı ele alan raporun devamının geleceğini ve incelemenin tüm kamuya yayılacağını belirten Seehofer, ardından İçişleri Bakanlığının toplumda ırkçılığın tüm boyutlarını ele alan kapsamlı bir araştırma için öneriler sunacağını kaydetti. İçişleri Bakanı ayrıca polise yönelik şiddet ve polisin görev motivasyonuyla ilgili bir araştırma da yapılacağını açıkladı.

YAPISAL IRKÇILIK YOKMUŞ

Toplantıda konuşan Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, güvenlik birimlerinde çalışan personelin çok büyük çoğunluğunun özgürlükçü, demokratik anayasal temele sıkı sıkıya bağlı olduğunu kaydetti.

Federal Polis Teşkilatı Başkanı Dieter Romann da polis memurları arasında ırkçılık konusunda şüpheli vaka oranının yüzde 0,09 olduğuna dikkat çekerek, polis teşkilatı içinde aşırı sağcı ağlar bulunduğuna yönelik bir işaret görmediğini, polis içinde yapısal ya da gizli bir ırkçılık sorunu bulunduğu suçlamalarının dayanaktan yoksun olduğunu belirtti.

+49 – BERLİN

FOTO: dpa

HABERE YORUM KAT