Alman ekonomisindeki iyileşme hız yitirdi: Nedeni korona ve düşük iç talep

Alman ekonomisindeki iyileşme hız yitirdi: Nedeni korona ve düşük iç talep

Avrupa’nın en büyük ekonomisinde iyileşme belirtileri tekrar umut kırıcı teklemeler yaşamaya başladı. Yükselen koronavirüs vaka sayıları ve toplam talepteki zayıflığın, gerilemenin nedeni olduğu ileri sürüldü.

Londra merkezli bir araştırma enstitüsü, IHS Markit, Alman ekonomisinde temmuz ayında saptanan iyileşme belirtilerinde gerileme saptadı. “Satın Alma Yönetici Endeksi” denilen tablolarda temmuz ayında sanayi ve hizmetler sektöründe belirgin bir iyileşme görüldüğüne dikkat çeken IHS Markit uzmanları, ağustos ayında bu yükselme eğrisinin hemen hız yitirdiğini kaydettiler. Enstitü ekonomistlerine göre, bu gerileme özellikle hizmetler sektöründeki zaaflardan kaynaklanıyor. 

HİZMETLER SEKTÖRÜ BÜYÜK SORUN 

Bu arada iç talepteki gerilemenin de ekonomi üzerinde olumsuz etkide bulunduğuna dikkat çekildi ve koronavirüsün alt edilememesinin bu konuda etkili olduğu kaydedildi. Markit ekonomistlerinden Phil Smith, Alman ekonomisinin tekrar açılmasından sonra üç ay üst üste büyüdüğünü, ancak ağustostaki gerilemenin bu dinamiğin yitirildiğine bir işaret olduğunu belirtti. Phil Smith, şu açıklamalarda bulundu: 

“Fakat bu göreli soğuma sadece hizmetler sektöründe gözleniyor. Bu sektör yeni seyahat sınırlamaları ve düşüşe devam eden toplam istihdamın bir sonucu olarak düşük iç talep nedeniyle yerinde sayıyor. Yine de son iki buçuk yılda olmadığı kadar güçlü bir artış gösteren üretimdeki gelişme ve sipariş girişlerine bakıldığında en azından endüstri görece iyi durumda.”

+49-LONDRA/FRANKFURT 

FOTO: Hendrik Schmidt/DPA

HABERE YORUM KAT