Alman ekonomisinde 'nitelikli iş gücü açığı' freni
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, işletmelerin %42'si, nitelikli iş gücü eksikliği nedeniyle üretimin sınırlı kaldığını ifade ediyor.
Almanya Kalkınma Bankası (KfW), 7 bin 500'ü orta ölçekli olmak üzere yaklaşık 9 bin işletmenin katıldığı ankete dayanarak, 2023'ün ilk altı ayında iş gücü açığının etkisini ölçtü. Ankete katılan işletmelerin %42'den fazlası, nitelikli iş gücü eksikliği nedeniyle üretimin sınırlı kaldığını belirtti
DW Türkçe’nin haberine göre açık, büyük işletmelerde daha çok hissedilirken, hukuk ve vergi müşavirlerinde bu oran dörtte üçe kadar çıkıyor. En büyük açık hizmet sektöründe yaşanırken, bölgesel olarak en fazla nitelikli iş gücü açığı doğu eyaletlerinde görülüyor. Açığın, yıl sonuna doğru büyümesi bekleniyor.
KfW anketine göre pandemi ve Ukrayna Savaşı nedeniyle frenlenen ekonomide nitelikli iş gücü açığı daha az hissedilse de 2021 verileri ile karşılaştırıldığında tablo sorunlu. KfW Baş Ekonomisti Fritzi Köhler-Geib, “Değişen bir şey yok. Nitelikli iş gücü açığı geçmişle karşılaştırıldığında kesinlikle Alman ekonomisinin önemli bir bölümünü etkiliyor” dedi. Köhler-Geib, üretkenliği artırarak, Almanya’da çalışabilecek durumda olanları harekete geçirerek ve hedefe yönelik göç yoluyla nitelikli iş gücü açığının acilen giderilmesi gerektiğine dikkati çekti.