Alman ekonomisi bu yıl yerinde sayacak

Alman ekonomisi bu yıl yerinde sayacak

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), bu yıl Almanya'da ekonomi de sıfır büyüme ve yüksek enflasyon bekliyor.

DIHK, ülke ekonomisinin görünümü hakkında 21 bin Alman şirketinin katıldığı bir anketin sonuçlarını yayınladı.

Ankete göre, katılan Alman şirketlerin yüzde 34'ü iş durumlarını iyi, yüzde 51'i tatmin edici olarak değerlendirdi. Şirketlerin yüzde 15'i ise iş durumlarını kötü olarak nitelendirdi.

Katılan şirketlerin neredeyse dörtte biri, önümüzdeki 12 ayda iş durumlarının kötüleşeceğini beklediklerini belirtti.

Enerji ve ham madde fiyatları, ankete katılan şirketlerin yüzde 65'i tarafından en büyük iş riski olarak görüldü. Bu oran, yılın başında yüzde 72 seviyesindeydi. İkinci büyük risk ise nitelikli işçi kıtlığı ve yüksek enflasyon nedeniyle iş gücü maliyetleriydi. Şirketlerin yüzde 53'ü iş gücü maliyetlerini iş riski olarak gösterdi.

DIHK, ekonomik görünümün sıkıntılı olmaya devam etmesi nedeniyle bu yıl Almanya'da gayri safi yurt içi hasılanın büyüme göstermeyeceğini belirtti.

DIHK'ye göre enflasyon oranı da bu yıl yüzde 6 olacak ve Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde olacak.

DIHK Yönetim Kurulu Üyesi Ilja Nothnagel, Alman ekonomisindeki yatay trendin devam ettiğini ve henüz geniş tabanlı bir yükseliş işareti olmadığını ifade etti. Yüksek enerji fiyatları, artan faiz oranları ve Ukrayna'daki savaşa rağmen Alman şirketlerin dayanıklı olduğunu belirten Nothnagel, talep tarafındaki düşüş nedeniyle gelecek 12 aylık ekonomik görünümün sıkıntılı olmaya devam ettiğini söyledi. Nothnagel, Alman şirketlerin ekonomik durumunun hafif iyileşmelere rağmen ivme kazanmadığını ve küresel ekonominin ve iç talebin şu anda herhangi bir ivme sağlayamadığını belirtti. Ayrıca, iş riskleri arasında, ekonomik risklere ek olarak uzun vadeli yapısal zorlukların da Alman ekonomisi için öne çıktığını belirtti.

Nothnagel, nitelikli işçi eksikliğinin Alman şirketleri için en büyük ikinci iş riski olduğunu vurgulayarak, Almanya'da işçi göçünün artırılması gerektiğini söyledi.

Alman hükümeti, bu yıl ekonomide yüzde 0,4 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise yüzde 0,3 büyüme tahmin ediyor.

Alman ekonomisi, yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve tüketicilerin satın alma gücündeki düşüş nedeniyle talep daralmasıyla karşı karşıya kalarak büyüme kaydetmedi. İlk çeyrekte sıfır büyüme kaydeden Alman ekonomisi, teknik resesyona "kıl payı" girmekten kaçındı. Geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 0,5 küçülmüştü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ilk çeyrek GSYH nihai verilerini 25 Mayıs'ta açıklayacak.

HABERE YORUM KAT