Alman ekonomisi alarm veriyor: 2025'te büyüme yok, ekonomistler tahminleri düşürdü

Alman ekonomisi alarm veriyor: 2025'te büyüme yok, ekonomistler tahminleri düşürdü
Sonbaharda ekonomi uzmanları bu yıl Alman ekonomisi için hala mini büyüme öngörüyorlardı. Şimdi ise tahminlerini aşağı yönlü revize ediyorlar.

Alman ekonomisi hala yerinde sayıyor ve yeni federal hükümet döneminde bile bu durumun yakın zamanda değişmesi beklenmiyor. Ekonomi Uzmanları Konseyi bu yıl için ekonomik tahminlerini düşürdü ve gayrisafi yurtiçi hasılanın 2025 yılında durgunlaşmasını bekliyor. Sonbaharda Ekonomi Uzmanları Konseyi hala yüzde 0,4'lük bir büyüme öngörüyordu.

Beş üyeli komite Berlin'de yaptığı açıklamada, Alman ekonomisinin hala "belirgin bir zayıflık evresinde" olduğunu duyurdu. Ekonomi 2026 yılında yüzde 1'lik bir büyüme ile bir miktar toparlanabilir. Ancak uzmanlar Almanya'nın orta ve uzun vadede yeniden ekonomik başarıya ulaşacağından emin değil.

Bürokrasi...

İki yıl üst üste yaşanan durgunluğun ardından dönemin Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bir ay önce hükümetin tahminlerini düşürmüştü. Habeck ayrıca gayri safi yurtiçi hasılanın durgunlaşmasını ve 2026 yılı için yüzde 1.0 oranında büyümesini bekliyordu.

Ekonomi uzmanlarına göre bürokratik gereklilikler ve uzun izin prosedürleri büyümeyi yavaşlatıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın öngörülemeyen ve düzensiz gümrük politikası da ihracat odaklı Alman ekonomisi üzerinde bir yük oluşturuyor. Bahar raporuna göre, hızlanan yapısal değişim Almanya'da daha önce ekonomik olarak güçlü olan sektörleri ve bölgeleri de etkileyecek.

İşsizlik artacak

Rapora göre ekonomideki zayıflık işgücü piyasasına da yansıyor. Federal İş Ajansı'na göre, Nisan ayındaki bahar yükselişi nispeten zayıftı. Ekonomi uzmanları işsizlik oranının 2025 yılında yüzde 6,2'ye yükselmesini bekliyor.

Tahminlere göre, enflasyonun bu yıl ve önümüzdeki yıl hafifçe düşmeye devam etmesi bekleniyor: 2025'te ortalama yüzde 2.1 ve 2026'da yüzde 2.0. Ancak ekonomist Veronika Grimm'e göre bu tahmin hala "büyük bir belirsizliğe tabi". Ticaret çatışmaları fiyatların hem yukarı hem de aşağı yönlü olarak yeniden hareket etmesine neden olabilir. Alman hükümetinin hacimli harcama programları da iç talebi artırabilir ve fiyatları yeniden daha hızlı yükseltebilir.

Doğru kullanım çok önemli

Yeni CDU/CSU ve SPD hükümeti çeşitli önlemlerle ekonomiyi rahatlatmak istiyor. Altyapı ve iklimin korunmasına yönelik ek yatırımlar için 500 milyar kredi ile finanse edilen paket de daha fazla büyüme sağlamayı amaçlıyor.

Ekonomi uzmanlarına göre bu fonların gerçekte nasıl kullanılacağı çok önemli. Bahar raporuna göre, ek kamu yatırımlarına ne kadar çok kaynak aktarılırsa, uzun vadeli büyüme etkileri de o kadar büyük olacak. Konsey üyesi Achim Truger, "Mali paket büyük bir fırsat sunuyor: Doğru kullanıldığı takdirde fonlar Almanya'yı geleceğe hazırlayabilir ve ekonomiyi daha yüksek bir büyüme yoluna sokabilir" dedi.

Riskle karşı karşıya

Uzmanlara göre Almanya, savunma ve altyapıya yönelik milyarlarca avroluk mali paketiyle AB borç hedeflerini tutturamama riskiyle karşı karşıya. Ekonomi uzmanları, mali paketin AB mali kurallarıyla uyumluluğunun "yüksek belirsizliğe" tabi olduğunu belirtiyor.

Yatırımların yanı sıra ekonomistler bürokrasinin azaltılması konusunda da önemli bir birikim olduğunu düşünüyor. Bunun nihayet hız kazanması gerekiyor. Ticari kuruluşlar, Tedarik Zinciri Yasası gibi bürokratik yükleri ekonomik durgunluğun ana nedenlerinden biri olarak görüyor. Ekonomi uzmanları, diğer hususların yanı sıra, daha az bilgi yükümlülüğü, daha hızlı başvuru ve onay prosedürleri ve kamu yönetiminin dijitalleştirilmesini öneriyor.

Amaç sadece mevcut gereklilikleri azaltmak değil, aynı zamanda bürokrasinin yeniden artmasını önlemek. Konsey üyesi Martin Werding, "Belirlenen hedefe ulaşıp ulaşmayacağı belli olmayan ve yüksek maliyetlere neden olan yasalar mercek altına alınmalıdır" dedi.

Yeni bir yol

Uzmanlar hükümeti ekonomi politikasında yeni bir yol izlemeye çağırıyor. Konsey Başkanı Monika Schnitzer, "Yapısal değişimi sübvansiyonlarla durdurmaya dayanan bir ekonomi politikası uzun vadede başarılı olamaz" dedi.

"Uzun vadede uygulanabilir olmayan" işleri korumak yerine, örneğin modern bir karayolu ve demiryolu ağına, dijital altyapıya veya mümkün olduğunca çok sektöre fayda sağlayan araştırmalara yatırım yaparak yeni iş modellerine ve mesleklere geçiş hedefli bir şekilde teşvik edilmeli...

ARTI49