Alman Dışişleri’nde “Nurhan Soykan” depremi: Atama durduruldu, Müslümanlar tepkili

Alman Dışişleri’nde “Nurhan Soykan” depremi: Atama durduruldu, Müslümanlar tepkili

Alman Dışişleri Nurhan Soykan’la ilgili baskılara dayanamadı, atamayı dondurdu. Müslümanlar karara tepkili.  

Federal Dışişleri Bakanlığı “Din ve Dış Politika” projesine danışman olarak atadığı Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanvekili Nurhan Soykan’ın atamasını yoğun tepkiler ve baskılar nedeniyle durdurdu.  Müslümanlardan geri adıma tepki yağdı. 

Dışişleri Bakanlığı, önümüzdeki günlerde yeni bir müzakere süreci başlatılacağını duyurdu. 

GENÇ ASİP BAŞKANI MAAS’A SESLENDİ

Almanya’daki Müslümanlar Nurhan Soykan’ın danışmanlık görevinin dondurulmasını çeşitli açıklamalarla tepki gösterdiler. Dışişlerindeki atama krizine bir tepki de Genç ASIP-  Avrupa Sivil İnisiyatif Platformu Başkanı Tolga Özgül’den geldi. 

Nurhan Soykan ile dayanışma içinde olduklarını bildiren Genç ASİP Başkanı Özgül, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

“Özgürlükçü değerleri olan Müslüman bir kadın olan Nurhan Soykan’ın Dışişleri Bakanlığı’na danışman olarak  atanması birçok Müslüman tarafından sevinçle karşılandı. Ancak sevincimiz kısa sürdü. Küçük bir grubun iftiralarıyla 'Din ve Dış Politika' projesi durduruldu.  Bu karardan üzgün oduğumuzu belirtmek istiyoruz.  Sayın Heiko Maas ve Federal Dışişleri Bakanlığı’nın kararı yeniden gözden geçireceğini ve yanlış anlamaları gidermek için Nurhan Soykan ile tekrar iletişime geçmesini umuyoruz. Nurhan Soykan’ın danışmanlığı ile Federal Dışişleri Bakanlığı, en büyük İslami kuruluşlara ve Müslümanlara  doğrudan erişim sağlamıştı.” 

ATİB’İ SAVUNDU

Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi’nin (ZDM) dönem sözcüsü Burhan Kesici de Dışişleri Bakanlığı’nın karardan geri adım atmasını ve Soykan’ın atamasının dondurulmasını endişe ve üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. DW Türkçe’de yer alan bir habere göre, Kesici, bunun Almanya’nın Müslümanları tanımaya hazır olmadığı mesajı olarak algılandığını da söyledi.

Kesici, Avrupa Türk-İslam Birliğinin (ATİB)istihbarat tarafından izlenen Ülkücü Hareket'e dahil edilmesi ve aynı zamanda Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi üyesi olmasına ilişkin ise “İstihbaratın dönem dönem birkuruluşu seçip 'izlenen örgüt' ilan ettiğini görüyoruz ki, bu bizce bir sinyal. Oysa istihbarat bu tür değerlendirmeleri yaparken dikkatli olmalı. Mesela ATİB örneğinde bakalım, ATİB son dönemde iyi işler çıkardı ve pek çok alanda devletin muhatabı olabileceğini gösterdi. Bu nedenle ATİB çerçevesinde yürütlen tartışmaları anlamakta zorluk çekiyorum” dedi.

AHMED MANSOUR VE VOLKER BECK 

Kısa bir süre önce  Bakanlığın kültür bölümü Başkanı Andreas Görgen, Twitter’da yaptığı bir paylaşımla ZMD Başkan Yardımcısı Nurhan Soykan’ın “Dış Politika ve Din” danışmanı olarak atandığı için tebrik etmişti. Danışman Soykan’ın o bölümde  bir haham ve Protestan bir papazla çalışması gerekiyor. 

Bununla birlikte, uyum ve din uzmanı Ahmad Mansour ve Yeşil siyasetçi Volker Beck başta olmak üzere bazı milletvekilleri, Nurhan Soykan’dan danışmanlık görevinin geri alınmasını talep ettiler. 

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi ZMD Genel Başkan Yardımcısı Soykan, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda ve kamuoyu açıklamalarında Yahudi karşıtı ve İslamcılara karşı gereken mesafeyi korumamakla suçluyor. Nurhan Soykan, bundan altı yıl önce ZMD Genel Sekreteri olduğu dönemde Deutschlandfunk’a yaptığı açıklamada Yahudilere saldırı ve hakaretleri kınasa da nefret saçan sloganlar atılan Al-Quds (Kudüs) gösterilerini “Gençlere bazen böyle gösterilerde  öfkelerini göstermek ve soluklanmaları için fırsat tanımalıyız” sözleriyle savunmuştu. 

Sadece muhalefet partili politikacılar değil aynı zamanda Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partililer de Dışişleri Bakanlığı’nın kararına tepki gösterdi. CDU’lu din politikaları uzmanı Christoph de Vries Dışişleri Bakanlığı’nın kararını sert dille eleştirerek “İslamcılık ve milliyetçilik konusunu ihmal ettiler” dedi. Hür Demokrat Parti’li (FDP) milletvekili Oliver Luksic de Soykan’ı Yahudilere karşı üretilen komplo teorilerine destek vermekle suçladı. 

ZMD sadece İslam Konferanslarında değil aynı zamanda uzun yıllardan bu yana  Alman hükümetinin değerli bir ortağı olarak karşımıza çıkıyor. ZMD’nin en büyük üye derneklerinden biri ise iç istihbaratın yakın takibinde bulunan Avrupa Türk-İslam Birliği (ATİB). Almanya Müslüman Merkez Merkez Konseyi ZMD’nin en üst düzey üye derneği, “ırkçı ve faşist ideolojileri temsil eden Müslüman Kardeşler ve Bozkurtlara yakın durmakla” suçlanıyor.

+49 – BERLİN

FOTO: zentralrat.de - vario images

 

HABERE YORUM KAT