Alman dergisine göre Türk ekonomisindeki çıkmazdan kurtulmanın tek bir yolu var

Alman dergisine göre Türk ekonomisindeki çıkmazdan kurtulmanın tek bir yolu var

Türk Lirası'ndaki durdurulamayan düşüşün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve politikalarını çok zor durumda bıraktığı, bu çıkmazdan ancak acı bir IMF reçetesiyle çıkılabileceği ileri sürüldü.

Türk ekonomisinin uluslararası mali piyasalardaki itibarı ve geleceğiyle ilgili haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Federal Almanya'nın en önemli iki haftalık haber dergisinden biri olan Focus'un haber portalında yer alan ayrıntılı bir haberde, TL'deki gerilemeye Türk bankalarının da engel olamadığı belirtildi. Merkez sağ eğilimli Focus, avronun 8.6 liraya kadar yükseldiğine dikkat çekerken, TL'deki düşüş rekorunun kırılmak üzere olduğunu bildirdi. 

Bu alanda henüz “dibe vurulmadığı” ileri sürülen analitik dökümde, doların eylül ayı sonunda 10,5 lirayı bulabileceği öngörüsünde bulunuldu. Bu arada, gecelik faizlerin patlayarak yüzde 1000'i geçmesinin de olumsuz sonuçlarına dikkat çekildi. Süreci engellemek için yapılan girişimlerin bir işe yaramadığı, haberde görüşü alınan uzmanların ortak değerlendirmesi olarak öne çıktı. 

ORTADA BİR ANOMALİ VAR

Habere göre ortada bir “anomali” bulunuyor ve koşullar bir sermaye denetimleri dönemine girildiğine işaret ediyor. Haber, TL'nin bu koşullarda dengeye kavuşmasının güçlüğünü, dolar ve avro karşısındaki bu gerilemenin dış borç hacmini artırdığını, borç ödemelerinin de zora girdiğini öne çıkardı. 

Uluslararası piyasalardaki TL işlemleri kadar iç piyasadaki gelişmelerin de dökümü verilen haberde tek yolun bir IMF programından geçtiği kaydedildi. Faiz artışlarıyla biriken sorunların üstesinden  gelinemeyeceği kaydedilen habere göre, IMF programı ve içerdiği reformlar Erdoğan'ın genel doğruların dışındaki para politikasına son verecek, böylece iktidarının da altını oyacak. 

Haberde, bu tür bir “IMF programı” olmaksızın, TL'nin uzun vadeli istikrara kavuşmasının mümkün olamayacağının altı çizildi. 

+49-FRANKFURT

FOTO: Jp Valery / unsplash.com

HABERE YORUM KAT