Alman demiryolları çatırdıyor: Yolcu sayısıyla birlikte devlet şirketi de dibe vurdu

Alman demiryolları çatırdıyor: Yolcu sayısıyla birlikte devlet şirketi de dibe vurdu

Alman demiryolları koronavirüs nedeniyle milyarlarca avro tutarında bir zararla karşı karşıya kaldı. Sadece Almanya’daki değil, Avrupa ve dünyadaki yolcu sayısında da yaşanan büyük gerileme depremi tetikledi.

Alman demiryolları (“Die Bahn”) gerek içeride birden ortadan kaybolan milyonlarca yolcu, gerekse yurtdışı yatırımlarındaki büyük gelir düşüşü nedeniyle, bu yılın ilk 6 ayında 3,7 milyar avro tutarında zarar kaydetti. 

Kamuya ait olan Alman demiryolları şirketinin cirosu yılın ilk altı ayında 19,4 milyar avro oldu. Bunun, geçen yılın aynı dönemine göre 2,5 milyar daha az olduğu belirlendi. Halen yürüyen işlerden bu yıl faiz ve vergi öncesi zarar 1,8 milyar avro oldu.

Bu yılın ilk iki ayında bilet fiyatlarında indirim yapan ve rekor sayıda yolcu taşıyan demiryolları, koronavirüs krizi patlayınca mart ayında büyük bir düşüşle karşılaştı. Şirket bu düşüşten bugüne dek kurtulamadı. Daha önce kamuoyuna duyurulan indirim ve kampanyalar  yürürlükte kaldı. 

HÜKÜMET KESENİN AĞZINI AÇTI

Alman demiryolları, ayrıca yabancı ülkelerdeki şirketi Arriva’nın değeri üzerinden 1,4 milyar avro amortisman ayırdı. Arriva, 14 Avrupa ülkesinde  otobüs ve tren işletiyor. Uzmanlara göre, aslında çoktan satılması ve ana şirkete milyarlar getirmesi gerekiyordu. Ancak 4 milyar avroluk fiyatın altına piyasalardan giren olmadı. Şirketin borsaya girme planları da ertelendi. Yolcu sayısının korona kısıtlamaları nedeniyle normal zamanların onda birine kadar düşmesi, tüm yatırım hesaplarını bozdu. 

Hükümet, demiryollarını tercih eden yolcu sayısının artırılması için çalışıyordu. Bu nedenle iklim paketi çerçevesinde ek 1 milyar avroluk bir destek verebileceğini bildrdi. Daha başka bir 5 milyarın da koronavirüs krizindeki gelir düşüşünü dengelemek için verileceği belirtildi. Demiryollarında bu hükümet desteğinin karşılığında tasarrufa gitmesi isteniyor. Ayrıca bu devlet işletmesinin daha çok borçlanabileceği de bildirildi. 

Berlin’den yapılan açıklamada, Almanya’nın en büyük devlet işletmesindeki korona zararının mayıs ayında 11 ile 13,5 milyar avro olacağını belirtilmişti.“ Die Bahn” önümüzdeki yıllarda 5,1 milyar avro tasarruf edecek. Bunun 2 milyarını personelden yapılan tasarruflar oluşturacak. Ancak bu tasarrufun personel azaltılmadan veya yeni işe alımlar yapılmadan nasıl yapılacağı, henüz şirketin bir “planı” olarak duruyor. 

+49-BERLİN

FOTO: Jörg Carstensen / DPA 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum