Alman bilim insanlarından 'İstanbul depremi' için net uyarı

Alman bilim insanlarından 'İstanbul depremi' için net uyarı

Alman gazetesi Bild'e konuşan bilim insanları ve uzmanlar olası İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Almanya’dan endişe yaratan açıklamalar geldi.

Olası İstanbul depremi ile ilgili bir haber yayınlayan Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Bild, bilim insanları ve uzmanlarla  konuştu.

Gazetenin, “Uzmanlar: İstanbul’da tehlike çok yüksek” ifadeleriyle okurlarına duyurduğu haberde, “Türkiye ve Suriye’de çok sayıda insanın ölmesi İstanbul için korkunç bir uyarı anlamına geliyor. Türkiye, Dünya üzerindeki sismik olarak en aktif bölgede yer alıyor. Ülkede en yoğun yaşamın olduğu İstanbul bölgesinde bir deprem olması sürpriz olmaz” denildi.

Gazeteye konuşan Alman Jeobilimler Araştırma Merkezi’den Profesör Dr. Marco Bohnhoff, “Orada 7.4 büyüklüğünde bir deprem olabilir.” derken erken uyarı sisteminin etkisinin de yeterli olmayacağını öne sürdü. Profesör Dr. Bohnhoff, “Levhaların mesafesi yakın olduğu için erken uyarı sisteminin algılaması çok zor olabilir. En iyi senaryoda birkaç saniye kazandırabilir” dedi.

Hannover'deki Federal Yerbilimleri Enstitüsü'nden sismolog Gernot Hartmann "Uzun süredir batıda Marmara Denizi'nin altında güçlü bir deprem olmadı. Ancak Kuzey Anadolu Fayı da buradan geçmekte ve bu bölgede gerilim sürekli olarak artmaktadır. Bu nedenle, orada 'sessizlik' ne kadar uzun sürerse, beklenen stres azalması o kadar güçlü olur ve dolayısıyla güçlü bir deprem riski de artar.” ifadelerini kullandı.

Hartmann, “Marmara Denizi, İstanbul’un dibi ve bu şehir özellikle etkilenir. Deprem yakın bir gelecekte de olabilir onlarca yıl sonra da olabilir. Bunu bilmek imkansız fakat mevcut tehlikeyi fark etmek ve şimdiden hazırlanmak çok önemli” dedi. Öte yandan Bohnhoff, İstanbul’daki bazı noktalarda zeminin de uygun olmadığını ve hasara sebep olabileceğini dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum