“Alman askeri istihbaratı radikalizmle mücadelede daha etkili olmalı”

“Alman askeri istihbaratı radikalizmle mücadelede daha etkili olmalı”

Hükümetin Alman Silahlı Kuvvetler Danışmanı Eva Högl, Askeri İstihbarat Servisi’nin (MAD) “göz korkutan bir görevle” karşı karşıya olduğuna işaret etti ve radikalizmle daha etkili bir mücadele istedi.

MAD’de personelinin daha da güçlendirilmesi öte taraftan diğer birimlerle birleştirilmemesi gerektiğini söyleyen Eva Högl birliklerde aşırı sağcı ve ırkçı açıklamalara karşı aktif eylemde bulunma konusunda artan bir isteklilik görüldüğünü de belirtti.    

“Aşırı sağcı olaylarda durumun bildirilmesi zorunluluğunun ne kadar önemli olduğunu gördük. Hitler selamı ya da ırkçı bir  bir grafiti ya da kazınmış bir gamalı haç artık rapor ediliyor ve bu çok olumlu” diyen Högl, Alman Basın Ajansı DPA’nın sorularını yanıtladı.  Eva Högl, 2020 raporuna işaret ederek , “Geçen yılki bilanço askerlerin dikkatli olduğunu gösteriyor” diye konuştu. 

Alman ordusunda geçen yıl birçok olay manşetlere taşındı. Özellikle mühimmat eksikliği huzursuzluğa neden oldu. Geçen yıl göreve başlayan ve askerlerin avukatı olarak kabul edilen Eva Högl, her vakanın dikkatle incelenmesini talep ederek özetle şu noktalara dikkat çekti: 

”Her gün anayasaya bağlı olan ve görevini bu temelde yapanları ise güçlendirmeliyiz. Diğer taraftan ben her bilgiyi, her sohbet grubunu (chat), ortaya çıkan her bağlantıyı incelemekten yanayım. Kim kiminle iletişim halinde ve bu bir ağ mıdır, incelenmeli. Alman Askeri İstihbarat Servisi’nin (MAD) ise büyük bir görevi var. Askerliğe başlayanların en başta güvenlik soruşturmaları gerçekleştirilmeli, sonraki operasyonlarda da güvenlik kontrolleri yapılmalı.  Ancak tüm bunlar çok uzun sürüyor. Dolayısıyla reforma ihtiyaç var. Asıl görev, radikal eğilimler içindeki askerleri tespit etmektir. Çok sayıda münferit vakayla karşı karşıya olduğumuzu artan raporların sayısında görüyoruz. Bu iyi ve doğru, dolayısıyla MAD buna odaklanmalı. MAD, bulgularını mahkemeye delillerle aktarmakla yükümlü.”

MAD VE İÇ İSTİHBARAT FARKLI

MAD’nin durumunun,  genel bir tablo oluşturan Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nden farklı olduğunu hatırlatan Alman hükümetinin ordu sorumluma Högl’ün şu saptamaları dikkat çekti: 

“Alman ordusu içinde özel bir istihbarat servisine ihtiyaç dillendiriliyor. Ancak ben öyle görmüyorum: Bizim MAD’e ihtiyacımız var. Daha da etkili olması için kadrosunu, personel açısından güçlendirmeliyiz. MAD’in askerler hakkında daha  geniş bir görüşe sahip olması gerektiğini düşünüyorum. MAD’ın yeni Başkanı Martina Rosenberg ile bu konuda önemli bir sinyal gönderildi. Rosenberg sivil makamlarla daha güçlü bir işbirliği istiyordu. Bu, özellikle iki durumda geçerlidir: Askerlerin federal ordudan ayrlması durumunda sorumluluk MAD’den Alman iç istihbaratına geçiyor ve genellikle de devir teslim gerçekleşmiyor.  Ayrıca yedek kuvvetler alanında da harekete geçilmesi gerektiğini görüyorum. Diğer taraftan radikal olaylarla gündeme gelen Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (KSK) da ilerleme görüyorum, fakat bazı çekinceler var. Önümüzdeki yıl kuruluşunun üzerinden 25 yıl geçmiş olacak ve eğer bunu kutlayabilirsek, mutlu olurum.”

+49 – BERLİN

FOTO: Axel Heimken / DPA

HABERE YORUM KAT