Alexander Gauland endişeli: Sağ popülist AfD dağılıyor mu?

Alexander Gauland endişeli: Sağ popülist AfD dağılıyor mu?

Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Brandenburg Teşkilatı Başkanı Andreas Kalbitz'in partiden ihraç edilmesinin ardından, Kalbitz’in “siyasi babası” Alexander Gauland AfD'nin dağılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AfD Meclis Grubu Başkanı Alexander Gauland partinin durumu hakkında endişe duyduğunu dile getirdi.  Gauland Federal Meclis milletvekilliği için yeniden aday olup olmayacağı konusuna ise açıklık getirmedi. Welt am Sonntag gazetesine konuşan Gauland,  “Bu şekilde bölünürse partiyi bir arada tutamam” dedi. Gauland, AfD Eş Başkanı Jörg Meuthen’i de iktidar kavgası nedeniyle suçladı. 

79 yaşındaki AfD’li siyasetçi Gauland, 2021’deki seçimlerde yeniden adaylık konusunda tereddütleri olduğunu da belirterek “Korkarım parti zor zamanlardan geçiyor ve şu anda bunu engellemek mümkün görünmüyor. Andreas Kalbitz'in aşırılıkçı olduğu ve partiye zarar verdiği düşünülüyorsa, bunun ihraç müzakereleri sürecinde kanıtlanması gerekirdi. Kalbitz’i  tanıdığımdan beri onda aşırı sağcılık  görmedim” diye konuştu. AfD yönetim kurulunun da çoğunluğunu arkasına alan parti lideri Jörg Meuthen’in,  2013 yılında  AfD'ye katılırken geçmişte neonazi örgüt Vatana Sadık Alman Gençliği (HDJ) üyesi olduğunu gizleyen Kalbitz’in üyeliğini iptal ettirdiğini ve bu yolla hile yaptığını ileri süren Gauland, HDJ üyelerinin iç istihbaratın takibinde olmadığını vurguladı. 

Öte yandan AfD’nin dağılan aşırı sağcı kanadının sözcüsü olan Andreas Kalbitz, Brandenburg AfD Meclis Grubu Başkanı olarak kalmakta ısrar ediyor. 

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı söz konusu parti kanadını aşırı sağcı hareket, Björn  Höcke ve Andreas Kalbitz'i de aşırı sağcı liderler olarak sınıflandırıyor. 

+49 - BERLİN

FOTO: Bernd von Jutrczenka / DPA

HABERE YORUM KAT