Aldi, Edeka ve Rewe'de fiyat artışları...

Aldi, Edeka ve Rewe'de fiyat artışları...

Pandemi ve sonrasında Ukrayna-Rusya savaşının etkileriyle sebebiyle gıda ürünlerindeki fiyat artışının önüne geçilemiyor.

Aldi, Edeka ve Rewe gibi süpermarketlerin ve indirimcilerin raflarında dolaşırken , çoğu tüketici yiyecek fiyatlarındaki artışı farkediyor. Özel markalı ürünlerin genellikle indirimcilerin kendi markalarından daha pahalı olması, son yıllarda pazarın açıkça reddedilemez bir kanunu olmuştur. Ancak durum değişiyor, bayiler ve üreticiler birbirini suçluyor.

Enflasyon ve hızla yükselen enerji fiyatları ile kendini gösteren kriz dönemleri , gıda perakende sektörünü de sekteye uğratıyor. Lebensmittel Zeitung'un (LZ) bildirdiği gibi , indirimcilerin kendi marka ürünleri artık diğer ürünlerden daha pahalı hale geliyor.

Yapılan fiyat araştırmalarına göre "Edeka ve Rewe, "Gut & Billig" ve "Ja" giriş seviyesi fiyat segmentindeki kendi markalı ürünlerinin fiyatlarını , Ocak-Ağustos ayları arasında, markalı ürünlerde olduğundan neredeyse yüzde 100 daha fazla artırmış.

Edeka'da markalı ürünlerin fiyatları bu yılın Ocak ve Ağustos ayları arasında yüzde 12,8 artarken, müşteriler artık "İyi ve Ucuz" ürünler için yüzde 24,1 daha fazla ödemek zorunda. Aynı dönemde Rewe'de markalı ürünlerin fiyatları yüzde 11,8, "ja" ürünlerin fiyatları ise yüzde 23,8 arttı. LZ , Aldi Süd'de de kendi markalarının fiyatlarının markalı ürünlere kıyasla benzer miktarda arttığını bildirdi .

Perakendeciler ve üreticiler fiyat artışları için birbirini suçluyor
 

Organik kendi markaları da dahil olmak üzere, katma değeri biraz daha pahalı olan "Rewe Beste Wahl" (yüzde 18,7) ve "Edeka" (yüzde 18,9) kendi markalarının fiyatları, organik kendi markalarının fiyatlarından yüzde 50 daha fazla arttı.  Rewe ve Edeka'nın tüm ürün yelpazesine bakıldığında, her ikisinin de ürünlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin fiyatını artırdığı görülüyor

Gıda endüstrisinde aylardır yoğun fiyat görüşmeleri sürüyor. Ne de olsa perakende, endüstriyi fiyatları aşırı derecede yükseltmekle ve fiyatları kendi getirileri için yönlendirmekle suçluyor. Öte yandan üreticiler, fiyatların ticaret tarafından belirlendiğini açıkladı.

Fotoğraf: Unsplash - https://unsplash.com/@markusspiske

 

HABERE YORUM KAT