Akaryakıt fiyat artışında Almanya birinci sırada

Akaryakıt fiyat artışında Almanya birinci sırada

AB ülkeleri içinde Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası akaryakıt fiyatlarının en fazla artış gösterdiği ülkenin Almanya olduğu ortaya çıktı.

Artış Federal hükümetin Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıtta ortaya çıktı. Federal istatistik Ofisi’nin AB Komisyonu verileriyle yaptığı kıyaslamaya göre özellikle Almanya’daki benzin ve mazottaki artış ortalaması, AB ülkeleri arasındaki en yüksek artış olarak belirlendi. Almanya’da savaşın başlamasından üç gün öncesinden yani 21 Şubat’tan 25 Nisan’a kadar olan süre içinde mazot fiyatı ortalama 38 cent zamlanarak 25 Nisan’da 2,04 euro oldu. Buna karşılık mazotun aynı dönemdeki ortalama artışı Fransa’da ise 17 cent olarak belirlendi. Süper benzinin fiyatı ise aynı dönem içinde 23 cent artarken, bir tek 24 cent’lik zamla Avusturya’daki artış Almanya’dan bir cent fazla oldu. Yeni yılla kıyaslandığında 3 Ocak’tan 25 Nisan’a kadar mazot fiyatı Almanya’da toplam 47 cent zamlanmış oldu.

Sol Parti Federal Meclis Grup eş Başkanı Dietmar Bartsch, Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’e çağrı yaparak, petrol şirketlerinin fiyatları artırmasına karşı tedbir almasını istedi. Funke Medya Grubuna demeç veren Bartsch, federal hükümetin mevcut durumu utanmazca hissedarlarının ceplerini doldurmak için kullanan petrol şirketlerinin bu zihniyetini durdurması gerektiğini söyledi. Bartsch ayrıca koalisyon hükümetinin üç aydır planladığı enerji vergisinde indirimin yetersiz olduğunu söylerken tersine, enerji vergisinin ‘fiyatlar kabul edilemez düzeyde yüksek olduğu sürece’ askıya alınması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan uzmanlar, hükümetin benzin desteği vereceği 1 Haziran’da akaryakıt istasyonlarının kilitleneceği uyarısında bulundu. Alman Bağımsız Benzin İstasyonları Birliği 1 Haziran’dan itibaren hesaplamalar göre benzinde 36 cent, mazotta 17 cent indirim olacağını kaydederken, bu tarihten itibaren uzun kuyruklar beklendiğini kaydetti. Ancak, kısa zaman sonra benzin ve mazot fiyatlarının yeniden artış göstereceğini açıklandı. Özellikle AB’nin Rusya’ya panladığı akaryakıt ambargosunun fiyatların yeniden yükselmesinde rol oynayacağı ifade edildi.

Almanya’da 7 Mayıs benzin fiyatı ortalaması litre başına 2.04 mazotun ise 2.02 euro oldu. Avusturya’da ise mazotun litre fiyatı 7 Mayısta ortalama 1,90 Euro olurken benzinin ise ortalama fiyatı 1,78 Euro olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Hürriyet Avrupa
Fotoğraf: Unsplash

 

HABERE YORUM KAT