AfD’nin kurucuları teker teker gidiyor: Konrad Adam kurduğu partide gelecek görmediğini bildirdi
AfD’nin üç kurucu genel başkanından sonuncusu da partiyi terk ediyor. 78 yaşındaki AfD’li siyasetçi Adam partisinden 1 Ocak 2021 tarihinde ayrılacağını bildirdi.
AfD’de muhafazakâr hareket için bir gelecek göremediğini söyleyen Konrad Adam, AfD Meclis Grubu Başkanı Alexander Gauland’a da eleştiriler yağdırdı.
GAULAND’A SERT ELEŞTİRİLER
Adam konuya ilişkin yaptığı açıklamada Gauland’ı partinin aşırı sağ kanadından olan Thüringen Parlamentosu Meclis Grubu eksi Başkanı Andreas Kalbitz ve AfD Thüringen Eyalet Teşkilat Başkanı Björn Höcke’ü korumakla suçladı. Adam “Gauland bunu yaparken, parti içindeki aşırı sağın etkisinin ciddi bir şekilde artmasına katkıda bulundu” dedi. Adam, AfD’nin çevre ve iklim korumasına ilişkin politikaları reddeden duruşuyla yanlış yolda ilerlediğini de dile getirdi.
DESİDERİUS ERASMUS VAKFI
Almanya’nın en tanınmış muhafazakâr gazetecilerinden ve Frankfurter Allgemeine Zeitung'un eski yayıncılarından Konrad Adam, AfD’nin de kurucu üyelerinden biri. 2013 yılında Frauke Petry ve Prof. Dr. Bernd Lucke ile birlikte parti başkanlığını devraldı. Lucke, Essen’deki çalkantılı bir parti kongresinde görevden alındıktan sonra Temmuz 2015’te AfD’den ayrıldı. Onu ekonomik-liberal kanatta yer alan çok sayıda üye izledi. Son dönemde Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin eski üyesi Erika Steinbach’ın başkanlığını yaptığı ve halen onursal başkanı olduğu AfD’ye bağlı Desiderius Erasmus Vakfı’nda aktif olarak görev aldı.
Frauke Petry ise 2017 sonbaharında AfD’den ayrıldı. O zamandan bu yana Federal Meclis’te bağımsız milletvekili olarak sandalye sahibi.
+49- BERLİN