AfD’li yöneticiden korkunç açıklamalar: Göçmenleri gerekirse “kurşunla” veya “gazla” öldürmek mümkünmüş

AfD’li yöneticiden korkunç açıklamalar: Göçmenleri gerekirse “kurşunla” veya “gazla” öldürmek mümkünmüş

Aşırı sağ parti AfD’nin eski basın sözcüsünün gizlice kayda alınan görüşleri Hitler ruhunun bu partide hâlâ yaşadığına dair yeni bir örnek kabul edildi. Christian Lüth’e göre, AfD bugünkü gücünü ülkedeki göçmenlere borçlu.

Alman siyaset sahnesinde yükselişi bir türlü durdurulamayan aşırı sağcı parti “Almanya için Alternatif”in (AfD) bünyesinde Hitler’i aratmayan çözümlerin “parti görevlileri halinde” boy gösterdiği bir kez daha kanıtlandı.

AfD’nin en üst düzeyde bir görevlisinin gizlice kayda alınan bir söyleşide sarf ettiği sözler ve önerdiği çözümler, izleyenlerin kanını donduran bir nesnellik içinde sarf edildi. AfD’nin yıllarca basın sözcülüğünü yapan Christian Lüth, “Almanya ne kadar kötüleşirse, partisinin şansının o kadar büyük olacağını” ileri sürdü ve “sorunun daha sonra kurşunla ve gazla” çözümlenebileceğini dile getirdi.

SAĞCI KADIN GAZETECİNİN TUZAĞI

Christian Lüth, koronavirüs patlak vermeden hemen önce, şubat ayında, yine sağ çevrelere yakın ve  Youtube’da videolar yayınlayan gazeteci Lisa Licentia ile baş başa bir görüşme yaptı. Berlin’in hükümet çevrelerine yakın bir barda buluşan Lüth ile Licentia, AfD’nin bugünü ve geleceği üzerine de konuştular. O döneme kadar AfD politikalarına yakın duran, ama daha sonra bu çevrelerden ayrılma kararı veren Licentia, konuşmayı ProSieben televizyonundan bir grup gazetecinin gizli kamerayla kayda almasını sağladı.

Licentia ile aynı dalga boyunda olduklarını ve baş başa konuştutlarını sanan Christian Lüth, o gece aklına ve ağzına gelen her şeyi açık açık konuştu. Bunlar arasında insanın kanını donduran çözüm önerileri de vardı. “Almanya’nın durumu ne kadar kötüleşirrse, AfD için o kadar iyi” diyen Lüth, “Tabii bu çocuklarımız için pis bir şey. Ama galiba bizim de kalmamızı bu sağlar” ifadelerini kullandı.

POPÜLER KANALIN HABER PROGRAMINDA

ProSieben kanalında bu akşam (pazartesi) yayımlanacak bir özel haber programında görüşmenin ayrıntılarının verileceği bildirildi. Lüth’ün adı programda aynen anılamıyor, ancak üst düzey bir AfD yöneticisi diye geçiyor. Bu arada Die Zeit, Der Spiegel ve daha birçok haber portalında yayımlanan haberlerde, bu görüşme gerçekleşir ve skandal ifadeler dile getirilirken, Lüth’ün partide çok iyi bir yerde ve basın sözcüsü olduğuna dikkat çekildi.

Christian Lüth, AfD’nin 7 yıl önce kurulmasından bu yana parti içinde üst düzey görevler üstlendi. Önce parti basın sözcüsü, daha sonra da federal meclis grubu basın sözcüsü olarak görev yaptı. Bu yılın bahar aylarında ise çeşitli ifadeleri nedeniyle ve kendisini bizzat “faşist” olarak tanımladığı için, görevlerinden ayrıldı. Ancak izinli sayıldı.

Christian Lüth, Berlin’deki barda skandal görüşme sırasında bu görevlerini sürdürüyordu. Yani AfD’yi bağlayan görüşler sergilemiş oluyordu. Haberlerde, görüşmenin gerçekleştiği akşam Hamburg eyalet seçimlerinin sonuçlarının alındığı, bu nedenle Lüth’ün, görüşmede bir ara “önemli olanın eyalet değil, AfD olduğunu belirttiği” bildirildi. Konuşmasında, Federal Almanya’nın durumunun daha da kötüleşmesi gerektiğini savunan Lüth, kayıtlara göre, şunları söyledi:

“Her şey iyi yürüseydi, o zaman AfD yüzde 3’te takılır kalırdı. Bunu istemeyiz. Bu yüzden, Almanya’nın durumu ne kadar kötüleşir ile ne kadar provoke edebiliriz arasında bir taktik düşünmeliyiz. Böyle işte. Zor, çok zor.”

KURŞUNLARIZ VEYA GAZLARIZ

Bütün bunları AfD Onursal Başkanı Alexander Gauland ile uzun uzun konuştuğunu belirten Lüth, şiddet fantezilerini de sergiledi. Lisa Licentia’nın “Bunlara bakılırsa, daha çok göçmenin gelmesi senin çıkarına sanki” sorusunu Lüth, yine medyadaki ayrıntılara ğgöre, “Evet, çünkü o zaman AfD’nin durumu daha iyi olur. Bu gelenleri daha sonra gerekirse hepsini kurşunlayabiliriz. Sorun değil. Ya da gazlarız veya başka bir şey. Benim için fark etmez. Ama sınırların açık olduğu, AfD’nin biraz istikrarını yitirdiği ve bazı ahmakların antisemitik bir tarzla sağda solda göründüğü sıralarda, Almanya’nın durumunun kötüleşmesini sağlamalıyız” ifadeleriyle yanıtladı.

Görüşmenin içeriği ve haber programının kamuoyuna ve Alman medyasına yansımasından birkaç saat sonra Lüth’ün partideki görevinden azledildiği açıklandı.

+49-BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT