AfD'de “vekâlet savaşları”: Neonazi Kalbitz çekişmesi

AfD'de “vekâlet savaşları”: Neonazi Kalbitz çekişmesi

Berlin Eyalet Mahkemesi Andreas Kalbitz'in sağ popülist AfD'den görevden alınmasına itiraz etti. Buna göre aşırı sağcı Kalbitz AfD tahkim kurulunun kararına kadar parti üyesi ve merkez yönetim kurulu üyesi olarak görevine devam edebilecek.

AfD Brandenburg Eyalet Teşkilatı Başkanı ve Eyalet Parlamentosu AfD Meclis Grubu Başkanı Andreas Kalbitz'in ihraç edilmesiyle ilgili mahkemenin itirazı ile AfD’deki  savaşta bir sonraki tura gidilse de rakibi Jörg Meuthen’ın gelecek raundu almasına kesin gözüyle bakılıyor.  

Die Welt gazetesinde konuya ilişkin yer alan habere göre, Almanya İçin Alternatif (AfD) üst düzeyi  tahkim kurulundan birkaç gün içinde Andreas Kalbitz'in partiden  ihraç edilmesi  konusunda acil bir karar bekliyor. Kalbitz’in bu kez ise tamamen kaybetmesi bekleniyor. 

 

Sağ popülist AfD lideri Jörg Meuthen,  partiye katılırken  geçmişte  neonazi örgüt Vatana Sadık Alman Gençliği (HDJ) üyesi olduğunu gizleyen Kalbitz’in üyeliğini iptal ettirmişti

NE OLMUŞTU?

Aslında parti içi çekişme mayıs ayı ortasında başlamıştı. AfD yönetim kurulunun da çoğunluğunu arkasına alan parti lideri Jörg Meuthen, 2013 yılında  AfD'ye katılırken  geçmişte  neonazi örgüt Vatana Sadık Alman Gençliği (HDJ) üyesi olduğunu gizleyen Kalbitz’in üyeliğini iptal ettirmişti. Çoğunluk, AfD Federal Meclis Grubu Başkanları Alexander Gauland ve Alice Weidel'in yanı sıra eş başkan Tino Chrupalla'nın itirazlarını, partinin Kalbitz tarafından aldatıldığını gerekçe olarak gösterip reddetmişlerdi. 

Böylece AfD üst düzeyi, aşırı sağcı referanslarla döşenmiş olan ve parti içinde Thüringen Eyalet Teşkilatı Başkanı Björn Höcke'nin etrafındaki kanatta (Völkisch) merkezi bir rol oynayan bir politikacından da yolunu ayırmış oldu. Parti içindeki Kalbitz yanlıları Meuthen’a savaş açtı ve istifaya dahi davet ettiler. Kalbitz ise yasal yolardan karşı saldırıya geçti.

Kalbitz şimdilik Berlin Eyalet Mahkemesi’nin itirazı ile  başarıya ulaştı. Ancak bu karar, esas karar olmamasına ve itirazın mümkün olmasına rağmen, AfD'nin sağ kanat çevrelerinde bir zafer olarak kutlandı. Öte yandan Brandenburg Eyalet Parlamentosu’nun AfD’li milletvekilleri hızla Kalbitz'i yeniden meclis grubu başkanı  olarak seçti. 

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT