AfD’de “iktidar mücadelesi”: Meuthen sağ kanada açtı ağzını, yumdu gözünü

AfD’de “iktidar mücadelesi”: Meuthen sağ kanada açtı ağzını, yumdu gözünü

Aşırı sağcı AfD’nin Kalkar’da düzenlediği parti kongresinde sert rüzgârlar esti. Parti lideri Jörg Meuthen partinin sağ kanadına yüklenince, kulislerde “Meuthen gitmeli” sesleri yeniden yükselmeye başladı.

AfD, 600 delegenin katıldığı tartışmalı parti kongresinde sosyal politikaları merkeze koysa da, parti lideri Jörg Meuthen’in parti içindeki neonazi eğilimli aşırı sağcı kanada yönelik saldırgan konuşması kongrenin bir anda seyrini değiştirdi.
GAULAND’DAN SERT TEPKİ
Jörg Meuthen’in “aşırı sağ kanada çıkışına” partinin onursal başkanı Alexander Gauland’dan sert tepki geldi. Gauland Alman kamu kuruluşu ARD televizyonuna yaptığı açıklamada “Biz emeklilikle ilgili bir parti kongresi düzenledik, AfD’ye vurma kongresi değil” dedi.
Kongrede uzun süredir parti programında yer alan boşluğu doldurmak üzere sosyal politikalarla ilgili kararlar alındı. Ancak kongre aslında Gauland’ın da “AfD’ye vurma” diye nitelediği, çoktan beri var olan bir diğer sorunu yüzeye çıkardı: Parti lideri Meuthen'in partinin sağ kanadına doğrudan saldırısını.
KENDİ PARTİSİ AfD’Yİ ELEŞTİRDİ
Jörg Meuthen konuşmasında korona önlemleri karşıtı bir hareket olan ve Almanya’da birçok kentteki protestoları düzenleyen “Querdenker” hareketine işaret ederek partisini söz konusu harekete yakın durmakla eleştirdi. 
“Yanlış ifadeler kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Örneğin Enfeksiyonla Mücadele Yasası’na 'Etkinleştirme Yasası' (Nazi diktatörlüğünün esas yasal dayanağı olan 1933’teki etkinleştirme yasası) demek, 'Korona diktatörlüğü' sözü kadar yanlıştır. Çünkü biz bir diktatörlük içinde yaşamıyoruz, aksi takdirde bu parti kongresini de  gerçekleştiremezdik” dedi. Meuthen’in sözünü ettiği ifadeler kısmen partinin onursal başkanı Alexander Gauland’a kısmen de parti teşkilatlarının yöneticilerine ait. Meuthen’in kongredeki partinin sağ kanadına yönelik sert çıkışı sosyal medyada da aşırı sağcı forumlarda da geniş yankı buldu ve “Meuthen gitmeli” sesleri yükseldi.
PARTİ İÇTEN ÇATIRDIYOR MU?
Aşırı sağcı Björn Höcke'nin en yakın sırdaşı Andreas Kalbitz'in partiden ihraç edilmesinin ardından Meuthen, şiddetli hakaretleri göğüslemek zorunda kalmıştı. Rakipleri partiyi bölmek istediğini iddia etmişti. AfD'de pek çok kişinin endişe duyduğu şey olan parti içindeki kutuplaşmalar, Kalkar’daki parti kongresinde gün yüzüne çıktı. Parti içi iktidar mücadelesi sert şekilde yaşandı.
Meuthen şu anda mücadele ettiği kişilerle geçmişte uzlaşı içindeydi. ARD'nin haber programında yer alan bir haber-analize göre, Meuthen böyle yaparak parti lideri konumunu sağlamlaştırmak istiyor olabilir, parti içi çekişmelerde  kendisine taraftar çekmek istiyor da olabilir.
İÇ İSTİHBARAT “KORKUSU” MU ETKİLİ OLDU?
Bununla birlikte  Jörg Meuthen'in sert çıkışında partisinin tamamının  iç istihbaratın merceğine alınmasını önleme çabası da etkili olmuş olabilir.
Siyasal gözlemcilere göre, Meuthen’in tabanda güçlü parti içi sağ kanada saldırması gerçekte büyük risk içeriyor. Uzun zamandır özenle gizli tutulan iktidar mücadelesinin partide yeniden patlak verebileceğine dikkat çekiliyor. Parti kongresinde Meuthen'in kampanyasını yürüttüğü ”vatandaşlık parası” önerisinin  oylamaya bile sunulmaması ise parti liderine karşı tavrın bir işareti olarak algılanıyor.

+49 – KALKAR

 
 
 

HABERE YORUM KAT