ADAC uyardı! Bu kişilerin ehliyetini yenilemesi gerekiyor...

ADAC uyardı! Bu kişilerin ehliyetini yenilemesi gerekiyor...

Yaklaşık 43 milyon sürücü son değişim tarihinden önce eski ehliyetlerini yenileriyle değiştirmek zorunda.

Ehliyetlerini 19 Ocak 2013 tarihinden önce alan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek zorunda. ADAC'nin açıklamasına göre yaklaşık 43 milyon sürücünün ehliyetini yenilemesi gerekiyor. Ehliyetlerin üzerinde yazan doğum tarihine veya veriliş yılına göre ehliyet değişimi için son tarihler geçerli olacak.

Birçok sürücü değişim için hala zamanın olduğunu düşünse de, şimdiden yenileme işleme için bir zaman belirlenmeli çünkü değişim tarihini kaçıranlar daha sonrasında para cezası ile karşılaşabilirler. 

Ehliyet değişimi: Uzun bekleme süreleri uyarısı

Ehliyet değişimi Ocak 2022’den beri zorunlu olarak gerçekleştiriliyor. İlk son tarih, sürücü belgesi 1 Ocak 1999'dan önce düzenlenmiş, 1953 ve 1958 yılları arasında doğanlar için 19 Ocak 2022’de sona erdi. Bu süre içinde değiştirilmemiş ehliyetler geçerliliğini kaybeder. Ancak Tagesschau’nun bildirdiğine göre, etkilenen sürücüler için son tarih, pandemi nedeniyle birçok ofiste yoğunluk oluştuğu sebebiyle yılın ortasına kadar geçerli. 

Sürücüler hangi veriliş tarihinden etkilenir
ADAC'a göre, yaklaşık 15 milyon kâğıt sürücü belgesi (31 Aralık 1998'e kadar verilmiş) ve yaklaşık 28 milyon kredi kartı sürücü belgesi (1 Ocak 1999 ile 18 Ocak 2013 arasında verilmiş) önümüzdeki yıllarda değiştirilmelidir. Tüm değişim süreci Ocak 2033’e kadar tamamlanmalıdır. Değişimin arka planında yatan sebep, gelecekte tüm sürücü belgelerinin tek tip olması gerektiği. Ayrıca kötüye kullanımı önlemek için tüm sürücü ehliyetleri de bir veri tabanına kaydedilecek.

En son randevu ne zaman?

Almanya'da ehliyet için yapılan büyük değişim kampanyası, kanunla düzenlenmesi gereken boyutlardadır. Kanun, sürücülerin ehliyetlerini en geç yeni bir nüsha ile değiştirmeleri gereken sırayı belirler. 2022'de sona erecek olan ilk ehliyet, 31 Aralık 1998 dahil olmak üzere, ehliyetleri verilmiş olan sürücüler ve motosikletçiler için geçerlidir. Son değişim tarihi ise doğum tarihine bağlıdır. Ehliyet belgesini gönüllü olarak değiştirmek isteyen herkes, belirtilen tarihten önce bunu yapabilir.

Ehliyetinizi en geç ne zaman değiştirme sıranızın size geldiğini öğrenmek istiyorsanız, ADAC’ın yayınladığı son tarih tablolarına bakabilirsiniz. Bu tarihler doğum yılına veya ehliyetin veriliş yılına göre düzenlenmiştir. 

Dikkat: Doğum yılı 1953'ten önce olan sürücülerin, ehliyetlerini, hangi yılda olursa olsun, 19 Ocak 2033 tarihine kadar değiştirmiş olmaları gerekiyor.

Değişim için neye ihtiyacım var?

Eski ehliyetinizi yenisiyle değiştirmek istiyorsanız, ehliyet dairesine gitmeniz ve oraya bir değişim başvurusunda bulunmanız yeterlidir. ADAC’ın açıklamasına göre, bu herhangi bir sağlık muayenesi olmadan yapılır. Ancak değişime giderken yanınızda bulunması gerekenler:

-Kimlik kartı veya pasaport
-Biyometrik fotoğraf
-Mevcut sürücü belgesi
-Sürücü belgesini veren makamın dizin kartı transkripti.  Bunun için posta yoluyla, telefonla veya çevrimiçi olarak başvurabilirsiniz ve doğrudan yeni ehliyet ofisine gönderilecektir. 

Eski bir kağıt sürücü belgesini, onu veren makamla aynı olmayan bir makamda değiştirmek istiyorsanız, bir “indeks kartı kopyasına” da ihtiyacınız olacaktır. Bu, posta yoluyla, telefonla veya çevrimiçi olarak yapılabilir ve doğrudan yeni ehliyet ofisine gönderilir.

Ehliyet değişimi ne kadara mal olur ve son teslim tarihini kaçırırsam bir ceza uygulanır mı?

Ehliyet değişimi ortalama 25 Euro’ya mal olur. Yeni sürücü belgesi 15 yıl boyunca geçerlidir. Eski sürücü belgesinin değiştirilmesi zorunludur. Ehliyetinizi değiştirmek için son tarihi kaçırdıysanız, 10 Euro para cezasına çarptırılabilirsiniz.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:
 

HABERE YORUM KAT