AB’nin yarıdan fazlası gönülsüz: On ülke çocukları almaya hazır

AB’nin yarıdan fazlası gönülsüz: On ülke çocukları almaya hazır

AB ülkelerinin yarısından fazlası yangın çıkan Morina kampından gelecek çocukları ve gençleri almaya henüz hazır olmadığını bildirdi. Bu isteksizliğin ortak sığınma politikalarına ilişkin müzakerelere gölge düşürmesinden endişe ediliyor.

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ile birlikte Midilli’deki mevcut durum hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Yunanistan’daki mülteci kampı Morina’da meydana gelen büyük yangından sonra, sekiz AB ülkesi ve İsviçre, refakatsiz sığınmacı 400 çocuğu kabul etmeye hazırlanıyor. 

İçişleri Bakanı Seehofer yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği üye ülkeleriyle olan temaslarımız, on ülkenin bizimle birlikte yanında refakatçi bulunmayan küçüklerin yeniden yerleştirilmesi konusunda işbirliği yapacak. Ancak diğer ülkelerle de görüşmeler sürüyor” dedi. 

EN KALABALIK GRUBU ALMANYA VE FRANSA ALACAK

Seehofer, AB üyesi olmayan İsviçre’nin on ülke arasında yer aldığını da belirtti ve “Yeşillerin Avusturya’daki hükümete katılması göz önüne alındığında, Viyana’nın henüz bir taahhütte bulunmamış olması şaşırtıcı” değerlendirmesinde bulundu.  Çocukların büyük bir bölümünü  her biri 100 ila 150 olmak üzere Almanya ve Fransa tarafından alınacağını söyleyen Seehofer gençlerin Almanya’ya en geç ay sonunda gelmesinin planlandığını da kaydetti. Seehofer, “400 reşit olmayan gençle bu bir ilk adımdır ve bu ilk adımı bir diğeri takip edecek” dedi ve  çocuklu ailelere odaklanmak istediğini de kaydetti. 

ÇADIR, YATAK VE UYKU TULUMU GÖNDERİLDİ

Öte yandan Bakan  Seehofer, ortak bir Avrupa sığınma politikası müzakerelerindeki “çözümsüzlüğün” Midilli’de mevcut felaket durumuna yol açtığını da söyledi. Yunanistan’ın perşembe günü, Almanya’nın sahadaki evsizlerin barınması ve bakımına nasıl yardımcı olabileceği konusunda öneriler sunduğunu bildirdi. Federal hükümet şimdi mümkün olduğunca kapsamlı bir şekilde yardım etmek için Alman yardım kuruluşlarıyla görüşmek istiyor. Teknik yardım örgütü ayrıca cuma günü Midilli’ye çadır, bin 400 kamp yatağı ve uyku tulumu getirmek için yola çıktı.

MORİA ARTIK YOK

AB Komisyonu’nun göçten sorumlu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, “Morina artık yok!” dedi. Avrupa Birliği’nin yardımıyla iltica işlemlerinin daha hızlı yürütülebileceği yeni, daha modern bir tesis kurulacak. Bunun Yunan hükümetine teklif edileceği belirtildi.  Schinas ayrıca, AB Komisyonu’nun 30 Eylül’de AB göç ve iltica politikası reformu için yıllardır engellenen yeni öneriler sunacağını da doğruladı.

Yaklaşık 12 bin 500 sığınmacıya ev sahipliği yapan Midilli Adası’ndaki  Morina kampı, geçen haftadan bu yana tespit edilen 35 koronavirüs (Covid-19) vakası nedeniyle karantinaya alınmıştı. Midilli Adası’ndaki kampın farklı noktalarında çıkan yangın sonucu binlerce kişi evsiz kalmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, nisan ayında yaptığı açıklamada, kapasitesinin 4 katı sığınmacıyı barındıran Moria kampının Covid-19 salgınına karşı hazırlıksız olduğuna dikkati çekerek Yunan hükümetini gerekli önlemleri almadığı için eleştirmişti.

Uluslararası insani yardım kuruluşları da kamptaki aşırı kalabalık ve insani olmayan şartlara dikkati çekerek kampta sosyal mesafe ve temel hijyen şartlarını sağlamanın mümkün olmadığı uyarısında bulunmuştu.

+49 – BERLİN

FOTO: Jörg Carstensen / DPA

HABERE YORUM KAT