AB’nin “toplu mücadele” toplantısından sadece yeni çağrılar çıktı

AB’nin “toplu mücadele” toplantısından sadece yeni çağrılar çıktı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, Avrupa’da koronavirüs vakalarının hızla artmasının ardından alınan önlemler ve AB içinde salgınla mücadelede ortak çabaları güçlendirmek amacıyla telekonferans yoluyla bir araya geldi.

Brüksel’de iki hafta önce yapılan toplantıda ortak adımları atmak üzere mutabık kalan liderler, dün de salgınla toplu mücadelenin nasıl hızlandırılacağını görüştü. 

Toplantının odak noktasının hızlı testler, temaslıların takibi ve aşılar oluşturdu. Liderler, hızlı test kitlerinin dağıtımı ve kullanımı, AB içindeki seyahatlerde hızlı test sonuçlarının karşılıklı tanınmasına yönelik çalışmaları ve üyeler arası yardımlaşmayı ele aldı. AB liderleri ayrıca bu yıl sonuna kadar hazır hale gelmesi beklenen aşılarla ilgili ortak yaklaşım konusunda görüş alışverişi yaptı. Bu konuda üye ülkelere dağıtım kriterleri, aşılanacak öncelikli toplum gruplarının belirlendi ve lojistik sorunlar tartışıldı. 

Üç saat süren toplantı sonrasında bir açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, 27 AB ülkesinin işbirliği çabasına dikkat çekerken, “Hepimiz aynı gemideyiz” dedi. Toplantıda AB’nin ortak bir test ve aşı stratejisini ilerletmek ve akılı telefonlardaki virüs uyarı uygulamasını uyumlu hale getirmek için görüş birliği sağlandı. AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, koronavirüsle ilgili 22 ayrı App (uygulama) bulunduğunu bunların birbiriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini bildirdi. 

AB Komisyonu, sadece geçen bir hafta 1,1 milyon insana koronavirüs bulaştığını, her gün yaklaşık 1000 hastanın bu virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi. Bu arada kamu yaşamının büyük oranda geri çekildiği de kaydedildi. 

AB İÇİNDE AHENK ARAYIŞI

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, salgınla mücadele yöntemlerini AB bünyesine birbiriyle uyumlu hale getirilmesi için görüşüldüğüne işaret ederken, teslimat başladığı andan itibaren aşıyı etkili bir biçimde kullanmak istediklerini, etkili aşı kampanyaları için ortak lojistik bir hamle yapmaya çalıştıklarını belirtti. Michel, aşı konusundaki çarpıtma haberlerle de karşılıklı bilgi alışverişi içinde mücadele edilebileceğini belirtti. 

Başbakan Angela Merkel de hükümet sözcüsü üzerinden yaptığı açıklamada, sınırların açık kalmasının ve işleyen bir ekonomik dolaşımın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Merkel, salgına karşı AB üyelerinin toplu ve ortak bir mücadele içinde olması gerektiğinin altını çizdi. Merkel’in bu ahenk çağrısıyla, AB içinde üyelerin birbirlerini engelleyen, uyumsuz sınır kapama eylemlerini ve koruyucu elbise ihracatının engellenmesi gibi tutumları eleştirdiği gözlendi. 

+49 – BRÜKSEL

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT