AB'den Twitter'a uyarı

AB'den Twitter'a uyarı

Avrupa Birliği (AB), birliğin dezenformasyonla mücadele için hazırladığı zorunlu olmayan uygulama kurallarından ayrılan Twiiter'a sorumluluklarından kaçamayacağı uyarısında bulundu.

AB Komisyonu İç Pazar ve Sanayiden Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Twitter'ın AB'nin dijital platformlara yönelik gönüllü uygulama kodundan ayrılmasının ardından açıklamalarda bulundu. Breton, "Twitter, AB'nin dezenformasyona karşı gönüllü uygulama kurallarından ayrılıyor. Ancak Twitter'ın yükümlülükleri devam ediyor. Kaçabilirsin ama saklanamazsın." ifadesini kullanarak, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında dezenformasyonla mücadelenin 25 Ağustos'tan itibaren AB ülkelerinde yasal bir zorunluluk haline geleceğini belirtti.

Breton, AB ekiplerinin yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihte katı kuralları uygulamaya hazır olacaklarını vurguladı. AB'nin, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi olaylarla birlikte artan dezenformasyona karşı hazırladığı gönüllü uygulama kodu geçen yıl 30'dan fazla platform tarafından imzalanmıştı.

Meta, Google, Twitter, TikTok ve Microsoft gibi büyük platformlar tarafından imzalanan yeni kod, çevrimiçi dezenformasyonla mücadele için daha geniş taahhütler ve önlemler içermekteydi. Dezenformasyon yayanların reklam gelirlerinden yoksun bırakılması, sahte hesaplar, botlar veya yapay montajlı videolarla manipülasyonun önlenmesi, dezenformasyonu tanımlamak ve işaretlemek için daha iyi araçlar sağlanması, doğruluk kontrolünün artırılması, siyasi reklamların şeffaflaştırılması, reklam sponsorlarının açıkça belirtilmesi, platformların taahhütlerinin raporlanması ve koda uyumu değerlendirecek bir merkez kurulması gibi önlemler yer almaktaydı.

Dijital platformların, taahhütleri yerine getirmeleri için 6 ay süreleri bulunmaktaydı ve 2023 başında bu konuda bir ilerleme raporu sunmaları bekleniyordu. Ancak AB, Twitter'ın sunduğu ilerleme raporunu yetersiz bulmuştu. Bu bağlamda, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında Twitter dahil olmak üzere platformlar, 25 Ağustos'tan itibaren AB tarafından daha katı kurallara tabi tutulacak ve sıkı bir şekilde denetlenecek.

Yeni kurallar çerçevesinde, kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar para cezaları uygulanabilecektir. İhlallerin tekrarlanması durumunda, söz konusu dijital platformların AB'deki faaliyetlerine son verilebilecek.

HABERE YORUM KAT