AB’den İngiltere’ye “kurallarımıza göre oyna” mesajı

AB’den İngiltere’ye “kurallarımıza göre oyna” mesajı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “İngiltere, AB pazarına kesintisiz bir erişim istiyorsa oyunu bizim kurallarımıza göre oynamalı” dedi.

Von der Leyen, video konferans yöntemiyle katıldığı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) kuruluşunun 60’ncı yıldönümü etkinliğinde değerlendirmelerde bulundu. AB’nin İngiltere’ye uygulamakta olduğu geçiş sürecinin bitmek üzere olduğunu hatırlatan Von der Leyen, şunları söyledi:

“Burada, eski dostlarla yeni bir başlangıçtan bahsediyoruz. İngiltere, 1 Ocak’tan itibaren, yani 3 hafta içinde AB açsından bir 3’üncü ülke olacak. İngiltere, AB pazarına kesintisiz bir erişim istiyorsa oyunu bizim kurallarımıza göre oynamalı. Şirketlerimiz açısından adil olan budur. Diğer seçeneğin de bir maliyeti var. Bu maliyet, sınır ve gümrük uygulamasıdır. Şu anda bunu çözmeye çalışıyoruz.”

Rekabetin sadece başlangıçta değil, bütün süreçte eşit şartlar altında gerçekleşmesini istediklerini ifade eden Ursula von der Leyen, ticaret anlaşmasının yapısının iyi ancak detayların çok önemli olduğunu vurguladı.

ANLAŞMANIN ANAHTARI: ADİL REKABET 

AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Daha önce hiç ticaret, enerji, balıkçılık, ulaşım, polis ve adli işbirliği gibi alanları içeren kapsamlı bir anlaşma bu kadar kısa sürede müzakere edilmemişti” diye yazdı. 

AB ve İngiltere arasında 1 Ocak’a kadar bir anlaşma sağlamak için gelecek birkaç günün çok önemli olduğuna işaret eden Barnier, “Anlaşmanın anahtarı, adil rekabet ve balıkçılarımız için sürdürülebilir bir çözüm sağlamaktır” değerlendirmesinde bulundu.

AB ve İngiltere, dün, daha önce belirlenen süre dolmasına rağmen karşılıklı olarak ekiplerine müzakereleri sürdürme talimatı vermişti.

+49 – BRÜKSEL

FOTO: A.A.

 

HABERE YORUM KAT