AB'de yeni seyahat önerisi: Belli aşıları olanlar gelsin

AB'de yeni seyahat önerisi: Belli aşıları olanlar gelsin

AB veya DSÖ onayı almış aşıların gerekli dozlarını yaptıran herkesin Avrupa'ya girmesine izin verilmesi önerildi.

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, korona virüsü salgını nedeniyle diğer ülkelere uygulanan seyahat kısıtlamalarının nasıl kaldırılacağı konusunda yeni bir tavsiyede bulundu. Komisyon, AB üyesi olmayan ülkelerden turistik seyahate izin verilmesi için sadece o ülkelerdeki vaka sayılarına bakılmamasını, AB'nin veya Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) acil kullanım onayını almış aşılardan yaptıran herkesin Avrupa'ya girebilmesini önerdi.

27 üyeli AB şu an zaruri olmayan turistik seyahatler için sadece yedi ülkeden gelen kişilere giriş izni veriyor. Birçok AB ülkesinde zaruri seyahatler için de, yolcuların geldikleri ülkelerdeki vaka sayılarına göre farklı uygulamalar yürürlükte. Avrupa Komisyonu'nun tavsiyeleri ise bu listelerin belirli kriterlere göre genişletilmesini öngörüyor.

AŞI İÇİN AB VEYA DSÖ KRİTERİ TALEP EDİLDİ
Açıklamada, "Avrupa Komisyonu, AB'ye zaruri olmayan sebeplerle seyahat izni verilenlerin sadece epidemiyolojik durumu iyi olan ülkelerden gelen kişilerle sınırlandırılmamasını, aynı zamanda AB'de onay almış bir aşının tavsiye edilen son dozunu da yaptırmış herkese izin verilmesini önermektedir" denildi. Komisyon'un açıklamasında, "Bu durum, DSÖ'nün acil kullanım onay sürecini tamamlamış aşılar için genişletilebilir" ifadeleri yer aldı.


Komisyon aynı zamanda, ülkelere seyahat izni verilmesi için vaka sayılarında uygulanan epidemiyolojik kriterlerin de bir miktar rahatlatılabileceğini belirtti.

Komisyon açıklamasında, yeni varyantların yayılmasını engellemek adına da bir 'acil durum freni' önerildi. Bu çerçevede, vaka sayılarının hızlı arttığı ülkelere aniden yeni seyahat kısıtlamaları getirilebileceği belirtildi.

AB üyelerinin Komisyon'dan gelen bu önerileri yarın ele alması bekleniyor. Komisyon tavsiyesinin uygulanabilmesi için 27 üyenin onayı şart.


AB VE DSÖ'DEN HANGİ AŞILAR ONAY ALDI? 
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), şu ana dek Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca aşılarına acil kullanım onayı verdi. Sputnik V aşısının AB'deki onay süreci devam ediyor.

DSÖ'nün tavsiye niteliği taşıyan acil kullanım onayını alan aşılar ise Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Hindistan'da Serum Enstitüsü'nün geliştirdiği aşı ve Johnson & Johnson.

DSÖ'nün, Türkiye'de de kullanılan Çin aşısı Sinovac ile bir diğer Çin aşısı Sinopharm'a ilişkin kararını önümüzdeki hafta açıklaması bekleniyor.

KAYNAK: GAZETEDUVAR

 

HABERE YORUM KAT