ABD,'den14 Mayıs seçimleriyle ilgili demokrasi vurgusu

ABD,'den14 Mayıs seçimleriyle ilgili demokrasi vurgusu

Beyaz Saray, Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin, Türkiye'nin demokrasi geleneğine vurgu yaptı.

Beyaz Saray, Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin Türkiye'nin demokrasi geleneğine vurgu yaptı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, çevrimiçi düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kirby, Türkiye'nin demokrasi geleneğine ve demokratik kurumlara sahip olduğunu vurgulayarak, genel olarak seçimlerle veya herhangi bir adayla ilgili yorum yapmaktan kaçındıklarını belirtti ve "Buna Türk milleti karar verir" dedi.

Kirby ayrıca İran'ın son iki yılda uluslararası sularda seyreden ticari taşımacılara yönelik 15 tehdit, saldırı ve el koyma eylemi gerçekleştirdiğini ve ABD'nin bu eylemleri şiddetle kınadığını belirtti. ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) Basra Körfezi'ndeki savunma konumunu güçlendirmek için bir dizi adım atacağını kaydeden Kirby, Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) ilerleyen günlerde bu "takviyelerle" ilgili ayrıntılı bilgi vereceğini söyledi. Kirby ayrıca, bölgede uluslararası deniz güvenliği ile ilgili çalışmalar yapacaklarını ve İran'ın saldırganlığına yanıt vermek yerine, küresel müttefikler ve Ortadoğu'daki ortaklarla birlikte Hürmüz Boğazı ve diğer önemli su yollarında seyahat özgürlüğünü sağlamaya kararlı olduklarını belirtti.

Kirby, Bahmut'ta Rus askerlerinin geri çekildiğine yönelik haberlere ilişkin soru üzerine, Bahmut'un hala çekişmeli bir bölge olduğunu belirterek, Rusların ve özellikle Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Ukrayna'da olup bitenler hakkında söyleyecekleri herhangi bir şeye inanılmaması konusunda uyardı.

ABD'nin Pretorya Büyükelçisi'nin, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Aralık 2022'de Rusya'ya silah ve mühimmat satışı gerçekleştirdiği iddiasıyla ilgili soruya Kirby, Rusya'ya destek vermemeleri konusunda diğer ülkeleri sıklıkla ve güçlü bir şek

HABERE YORUM KAT