ABD’deki kargaşaya tepki: Avrupa, Trump’ın biletini bir kez daha kesti

ABD’deki kargaşaya tepki: Avrupa, Trump’ın biletini bir kez daha kesti

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Washington’daki olayların ardından “ABD’de yönetimin Joe Biden’a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz” derken, Almanya, Fransa ve İngiltere yönetimlerinden de olaylara tepki geldi.

Washington’daki başkanlık devri sırasında çıkan olaylar ve Kongre binasının basılmasına Avrupa tepkiyle yaklaştı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının Kongre binasına zorla girmeye çalışması ve çıkan şiddet olaylarıyla ilgili sosyal medyada paylaşımda bulundu. ABD Kongresinin “demokrasi mabedi” olduğunu belirten Michel, “Washington’da bu gece yaşanan görüntülere tanıklık etmek şoke edici. ABD’de yönetimin Joe Biden’a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

aw209264-13.jpg

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’nin başkenti Washington DC’de Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongre Binası’nı basmasın eleştirerek, “Joe Biden seçimi kazandı” dedi. Ursula Von der Leyen, Biden’ın “Amerika bugün gördüğümüzden çok daha iyidir” paylaşımını alıntılayarak, “ABD kurumlarının ve demokrasinin gücüne inanıyorum. İktidar barışçıl şekilde devredilmelidir. Joe Biden seçimi kazandı. ABD’nin bir sonraki Başkanı olarak onunla çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

ALMANYA: ÖFKE VE ÜZÜNTÜ 

thumbs-b-c-dfa1be76def013cc3a4e02daf9824eba.jpg

Federal Almanya, Trump yönetimine açık tepkisini Başbakan Angela Merkel üzerinden dile getirdi. Merkel, Kongre binasına saldırıda Trump’ın da suçu olduğuna dikkat çekerek, olaylardan çekilen görüntülerin kendisini öfkelendirdiğini ve üzdüğünü belirtti. 

Donald Trump’ın, yenilgisini dün olduğu gibi bugün de kabullenmediğini ve seçim sonuçlarıyla ilgili kuşkuyu kışkırttığını hatırlatan Merkel, böyle bir atmosferde bu tür şiddet olaylarının mümkün olacağını söyledi. Biden’ın yeni başkan olduğuna dikkat çeken Merkel, “Seçimlerin kaybedenleri ve kazananları olur. Bu taraflar rollerini dürüstçe ve sorumluluk bilinciyle oynamalıdır, öyle ki, kazanan demokrasinin kendisi olsun” dedi. 

FRANSA: OLAYLAR ABD’Yİ YANSITMIYOR

thumbs-b-c-650e93c5827b16dc455587ddf384c6b8-001.jpg

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’deki olaylara tepki vermediği ve sessiz kaldığı eleştirilerinden sonra açıklamada bulundu. Macron, Twitter hesabından paylaştığı videoda, “Bu 6 Ocak’ta ABD Kongresinin Kasım 2020’deki seçimleri kazanan Başkan Biden’in başkanlığının tescil edileceği oturum sırasında bazı şiddet yanlısı kişiler bir kadını öldürdü ve Amerika demokrasisinin seküler anıtı Kongre binasına girdi. Dünyanın en eski demokrasilerinden birinde görevini devredecek bir cumhurbaşkanının taraftarları meşru bir seçimin sonuçlarına silahlarla meydan okuyorsa bu evrensel bir fikre zarar verir. Washington’ta bugün olanlar ABD’yi yansıtmıyor” ifadelerini kullandı. 

ABD ve Fransa’nın 18. yüzyıldan bu yana özgürlük ve demokrasi paktıyla oluşan müttefikliği bulunduğuna değinen Macron, ülkesinin daima ABD halkının bağımsızlığından yana olduğunu belirtti. Macron, Fransa’nın ABD’yi demokrasi sembolü olarak gördüğüne işaret ederek şunları kaydetti:

“Amerika Birleşik Devletleri bağımsızlık ve özgürlüğüne yönelik tehditlere rağmen 20’nci yüzyıldaki iki dünya savaşında da Fransa’nın yanında yer aldı. Bugün Fransa şevk ve kararlılıkla ABD halkının ve yöneticilerini seçmeye, kaderlerini, hayatlarını hür irade ve demokratik seçimlerle belirlemeye çalışan halkların yanında. Bazılarının şiddet ve baskılarına rağmen pes etmeyeceğiz.”

20210107-2-46226774-61321001-web.jpg

ABD ile ortak mücadelelerinin demokrasiyi güçlü tutmak olduğunu savunan Macron, konuşmasının bir kısmına İngilizce olarak devam etti.

AVUSTURYA: SONUÇLAR KABULLENİLMELİ

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, ABD’nin başkenti Washington’da yaşanan olaylara ilişkin, “Özgürce yapılmış seçimlerin sonuçlarını kabul etmek ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesini sağlamak demokrasinin temel unsurlarından birisidir” ifadesini kullandı.

Van der Bellen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD demokrasisinin kalbi olan Kongre binasına popülistçe ve demokratik değerler gözetilmeksizin yapılan saldırıyı kaygı içinde takip ettiğini kaydetti. Van der Bellen, “Özgürce yapılmış seçimlerin sonuçlarını kabul etmek ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesini sağlamak demokrasinin temel unsurlarından birisidir. ABD’nin bu demokratik kuralları muhafaza edeceğine olan inancım tamdır, her ne kadar şu anki başkan tereddüt etse de” değerlendirmesinde bulundu.

İNGİLTERE: UTANÇ VERİCİ SAHNELER

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı açıklamada, ABD’nin başkenti Washington DC’de Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongre Binası’nı basmasına yönelik yaptığı açıklamada “utanç verici sahneler” ifadesini kullandı. Johnson, olaylardaki şiddet görüntülerini de “ABD Kongresinde utanç verici sahneler. Amerika Birleşik Devletleri dünya çapında demokrasiyi savunuyor ve barışçıl, düzenli bir güç transferi olması artık hayati önem taşıyor” sözleriyle yorumladı. 

aw209264-06.jpg

AGİT: DEMOKRATİK SÜRECE SAYGI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), olaylara ilişkin “barışçıl bir şekilde düzenin sağlanması ve demokratik sürece saygı gösterilmesi” çağrısında bulundu. AGİT’ten yapılan yazılı açıklamada, AGİT Dönem Başkanı ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin yanı sıra Genel Sekreter Helga Schmid’in açıklamalarına yer verildi. Açıklamada, Linde ve Schmid’in Kongre binası ve çevresindeki gelişmelere yönelik barışçıl bir şekilde asayişin sağlanması ve Washington’da süren demokratik sürece saygı gösterilmesi çağrısında bulunduğu vurgulandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, “Demokratik seçim sonuçlarına ve anayasanın temel değerlerine saygı gösterilmelidir” ifadesini kullandı. AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid de gelişmeleri “Washington’da demokratik kurumlara ve ilkelere yönelik bu saldırılara şahit olmaktan rahatsızlık duydum” sözleriyle yorumladı. 

+49-FRANKFURT/PARİS/LONDRA

 

HABERE YORUM KAT