ABD: Yunanistan'ın Ege adaları üzerindeki egemenliğinin tartışılması söz konusu olamaz

ABD: Yunanistan'ın Ege adaları üzerindeki egemenliğinin tartışılması söz konusu olamaz

Washington, Ankara'nın ABD silahlarının Ege'deki 'gayri askeri statüye' sahip adalara konuşlandırılmasına tepki vermesinin ardından Yunanistan'ın Ege'deki adalar üzerindeki egemenliğinin tartışılmasının 'söz konusu olmadığı' açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Yunanistan'ın bu adalara silahlarını konuşlandırmayla ilgili muhatabın Atina hükümeti olduğunu, bunun Washington'u ilgilendiren bir konu olmadığını söyledi. 

Pazartesi günü Türkiye, Yunanistan'ın Midilli ve Sisam Adalarına ABD menşeili zırhlı araçları konuşlandırmasını Atina ve Washington nezdinde protesto etmişti. 

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Atina'ya protesto notası verilmişti. 

Notada, söz konusu konuşlandırmanın 'Yunanistan’ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarından kaynaklanan ahdi yükümlülüklerinin ve dolayısıyla uluslararası hukukun yeni bir ihlali' olduğu belirtilerek, Yunanistan’dan bu ihlallere son vermesi ve gayriaskeri statüyü ihya etmesi istenmişti.

Benzer bir girişim aynı gün ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ve Washington nezdinde de yapıldı.

ABD’ye verilen protesto notasında, ABD’nin Doğu Ege Adalarının silahsızlandırılmış statüsüne riayet etmesi ve ABD silahlarının bu statünün ihlali için kullanılmaması konusunda Washington yönetiminin gerekli tedbirleri alması istendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, "Yunanistan'ın adalar üzerindeki egemenliğinin tartışılması söz konusu değildir." dedi.

Taraflara 'gerilimi artırabilecek açıklama ve eylemlerden kaçınma' çağrısını yineleyen Price ayrıca, "tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini" de dile getirdi. 

Ankara ve Atina, Ege'deki adaların durumu konusunda artan bir gerginlik yaşıyor. 

Fotoğraf: Gage Skidmore - Flickr (CC BY-SA 2.0)

HABERE YORUM KAT