ABD ve İran arasında gerginlik artıyor

ABD ve İran arasında gerginlik artıyor

ABD Başkanı Trump, kendi yönetiminin İran stratejisi hakkında yaptığı açıklamada "Müttefiklerimize, İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı bize katılma çağrısı yapıyorum" dedi.

NEW YORK - İran Devrim Muhafızları'nı da yaptırımlar kapsamına aldığını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın dünyada teröre destek veren ülkelerin başında geldiğini savundu ve "İran rejimi, 11 Eylül saldırılarının üst düzey teröristlerini sakladı. Buna Usame Bin Ladin'in oğlu da dahil. El Kaide'ye, Hizbullah'a destek vermeyi sürdürüyor. ABD'yi ve müttefiklerimizi tehdit eden füzeler geliştirmeyi sürdürüyor. Bugün ilan ediyorum, biz artık bu anlaşmayı sürdürmeyeceğiz ve sürdüremeyiz. Bu anlaşmanın sonucu daha fazla şiddet, terör ve İran nükleer terörü anlamına geliyor. Emir veriyorum, bu anlaşmadaki eksikleri kapatalım ki bir daha İran rejimi dünyayı nükleer silahlarla tehdit edemesin" dedi.

Ruhani'den Trump'a sert yanıt

Trump'ın İran'la ilgili sözlerine sert tepki gösteren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2015'teki nükleer anlaşma konusunda karşı tarafların yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda İran'ın bir an bile beklemeyip hemen karşılık vereceğini söyledi.

Trump'ın açıklamalarından sonra İran devlet televizyonunda konuşan Ruhani, "Trump'ın sözleri bir avuç suçlama ve hakaretten başka bir şey değildi. ABD Cumhurbaşkanı'nı hem tarihle coğrafyayı, hem uluslararası yükümlülük ve hem de edep, ahlak konularını daha iyi okumaya davet ediyorum" dedi.

 

HABERE YORUM KAT