"ABD ve İngiltere'nin politikası 'lanetli ülke' yaratıyor!"

"ABD ve İngiltere'nin politikası 'lanetli ülke' yaratıyor!"

Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, ABD ve İngiltere'nin uyguladığı politikanın, Bosna Hersek'i "lanetli bir ülkeye" çevirdiğini savundu.

Sırp lider Dodik, Srna haber ajansına yaptığı açıklamada, "ABD ve İngiltere'nin nihai hedefinin, onlarca yıldır büyük çaba sarf ettikleri Sırp Cumhuriyeti'ni (RS) dağıtmak olduğunu" söyledi.

Dodik, ABD ve İngiltere'nin "politikalarının Bosna Hersek'i lanetli bir ülke haline getirdiğini" savundu.

Bosna Hersek'te uzun süredir tartışmalara sebep olan "taşınmaz mülk yasası"na da değinen Dodik, şu değerlendirmede bulundu:

"Şimdi RS'ye ait mülklerin gaspına giriştiler ve bunu anayasaya dayanarak değil, böyle şeyleri uygulamak için 'kendilerinin oluşturduğu anayasa mahkemesinin kararına' dayanarak yapıyorlar. Mülkün Bosna Hersek'e ait olduğunu kabul edersek ancak o zaman onlar için iyi adamlar olacağız. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Kararlarımızı yürürlükten kaldırdıklarında, daha büyük kararlar alacağız."

Dodik, "Sırp Cumhuriyeti halkının genel görüşü, (ABD ve İngiltere'nin) onların Sırp halkının dostu olmadığı yönündedir ve onlara bu açıdan davranmamız gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Dodik'ten ayrılık açıklaması

Tartışmalı yasa önce Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt tarafından askıya alınırken son olarak Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin 2 Mart'ta açıkladığı kararla yürürlükten kaldırılmıştı.

Dodik, geçen hafta Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin, RS'de kamuya ait taşınmaz mülklerin entite mülkiyetine alınmasını kapsayan tartışmalı yasayı yürürlükten kaldırması kararını gazetecilere değerlendirmiş, yeni bir yasa hazırlığında olduklarına işaret ederek, "Bu sefer tüm mülkleri entite bünyesine almayı planlıyorum. Bizden mülkiyet listesi talep edilirse Bosna Hersek'i dağıtmış olursunuz." değerlendirmesini yapmıştı.

Daha önce birçok kez ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen Dodik, "Mülklerimizi bizden almaya kalkışırsanız RS'yi ayıracağız. Eğer bu bir 'al ya da bırak' durumuysa, bırakmamak üzere alacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Bosna Hersek'teki taşınmaz mülk sorunu

Taşınmaz mülklerin Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'na göre entitelere ait olduğunu savunan RS, söz konusu yasayla mülklerin idaresinin de kendilerinde bulunduğunu ileri sürüyor.

NSRS'de aralık 2022'de oylanan ve anayasaya aykırı olan taşınmaz mülklere ilişkin yasanın 28 Şubat'ta yürürlüğe girmesi beklenirken söz konusu yasa çerçevesinde RS'nin kullandığı kamu kurumlarının kendilerinin "bir parçası" olduğu iddia ediliyor.

Taşınmaz mülk sorunu, Bosna Hersek'teki savaştan bu yana konuşulmaya devam eden bir konu olurken ülkedeki taşınmazların devlete mi yoksa bunları kullanan entitelere mi ait olduğu tartışılıyor.

HABERE YORUM KAT