AB, yangın söndürme uçağı ve helikopter sayısını iki katına çıkardı

AB, yangın söndürme uçağı ve helikopter sayısını iki katına çıkardı

Avrupa Birliği (AB), yaklaşan yaz mevsimi öncesinde orman yangınlarıyla mücadele için yangın söndürme uçağı ve helikopter sayısını iki kat artırarak 28'e çıkardı.

AB Komisyonu'nun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, AB ülkelerinden bir grup haber ajansına verdiği mülakatta, uçakların üye ve komşu ülkelerdeki yangınlarda kullanılacağını belirtti.

Lenarcic, 28 araç arasında 10 Canadair yangın söndürme uçağı, 14 hafif amfibi uçak ve 4 helikopterin bulunduğunu ifade ederek, bu yazın yangın söndürme ekipleri için yoğun geçeceğini öngördüklerini dile getirdi.

Bu yılın önceki yıllara kıyasla daha kuru geçtiğini belirten Lenarcic, olağan dışı kuru hava ve artan sıcaklıkların birleşiminin orman yangınları için uygun bir ortam oluşturduğunu hatırlattı.

Lenarcic, uçaklara ek olarak 400'den fazla itfaiye personelinin Yunanistan, Fransa ve Portekiz'de konuşlandırılacağını belirtti.

Geçen yıl Avrupa'da kaydedilen en sıcak yazda birçok ülkede Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerde çok sayıda orman yangını yaşanmıştı. Bunun üzerine AB Komisyonu, yangın söndürme filosunu güçlendirme kararı almıştı.

AB'nin yangın söndürme uçakları ve helikopterleri, kıtanın çeşitli bölgelerine dağıtılmış şekilde konuşlandırılıyor. Mevcut filo şu anda Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya ve İsveç'te hazır bekletiliyor.

HABERE YORUM KAT