AB ve Japonya serbest ticaret yolunda

AB ve Japonya serbest ticaret yolunda

AB ve Japonya karşılıklı olarak ticareti yapılan ürünlerin yüzde 95’i üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda anlaşmaya vardı.

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) ve Japonya'nın müzakerelerini 4 yıldır sürdürdüğü anlaşma ile hassas sektörlerin gözetilmesi, karşılıklı olarak ticareti yapılan ürünlerin yüzde 95’i üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması ve küresel serbest ticarette örnek rol üstlenilmesi hedefleniyor.

Serbest ticaret anlaşması yapılması konusunda siyasi bir uzlaşmaya varmak üzere yarın Brüksel'de bir zirve gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Almanya'daki G-20 Zirvesi öncesinde yarın Brüksel’e gelerek AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'le serbest ticaret anlaşmasının ele alınacağı bir görüşme yapacak.

Londra Ekonomi Okulu (LSE) Araştırma Görevlisi Elitsa Garnizova, AB-Japonya serbest ticaret anlaşması müzakerelerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, anlaşmanın hem siyasi hem de ekonomik boyutlarıyla büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Siyasi boyutta bu anlaşma, korumacı ekonomi politikaları karşıtı ve serbest ticaret yanlısı olunduğuna işaret ediyor." dedi.

Garnizova, AB ve Japonya arasında yakın iş birliğinin özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın serbest ticaret anlaşmaları karşıtı duruşu sonucunda hız kazandığını söyledi.

Anlaşmanın ekonomik olarak her iki tarafa da önemli faydalar sağlayacağını dile getiren Gernizova, "AB'nin Japonya'ya özellikle gıda ve tarım ürünleri ihracatında artış bekliyoruz. Japonya'nın da AB'ye otomotiv ve sanayi ürünleri ihracatının artmasını öngörüyoruz." diye konuştu.

Garnizova, müzakerelerde çok ciddi ilerleme sağlandığına işaret ederek, "Her iki tarafta önemli ve öncelikli konularda bir uzlaşı sağlandı ve farklılıklar çözüldü. Şimdi düzenlenecek zirvede anlaşma hakkında bir siyasi bildiri açıklanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT