AB, Ukrayna'dan tahıl ve gıda almaya devam edecek

AB, Ukrayna'dan tahıl ve gıda almaya devam edecek

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'dan gıda ve tahıl ithalatını yasaklayan üye ülkelerle bu ürünlerin sevkiyatının devamı konusunda anlaşma sağladı.

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'dan gıda ve tahıl ithalatına karşı tedbir uygulamaya koyan Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Slovakya ile anlaşarak, bu ülkelerdeki çiftçilerin kaygılarını giderecek bir çözüm buldu

 AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Ukrayna ürünlerine karşı tek taraflı tedbir uygulayan ülkelerin buna son vereceğine işaret ederek, bu ülkelerin buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği için istisnai koruma önlemleri uygulayabileceklerini bildirdi. Ayrıca, 5 ülkede Ukrayna ürünlerinden etkilenen çiftçilere 100 milyon euro mali destek sağlanacak. Bu süreç, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlaması ve Karadeniz limanlarından uzun süre sevkiyat yapılamamasının ardından, Ukrayna'ya ait önemli miktarda tahıl ve gıda ürünü kara yoluyla Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmasıyla başlamıştı. Bu durum, Ukrayna'dan ucuz tarım ürünleri ithalatına son verilmesi taleplerine neden oldu ve bölge ülkeleri geçici yasak kararı almıştı.

AB Komisyonu da çiftçilere ilave destek sağlanması ve bazı Ukrayna ürünlerine kısıtlama getirilmesini içeren bir plan hazırladı.

HABERE YORUM KAT