'AB süreci yeniden yapılandırılmalı'

'AB süreci yeniden yapılandırılmalı'

Brüksel'de düzenlenen bir konferansta konuşan CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç, AB politikasının tam üyelik hedefiyle yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

BRÜKSEL - CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç, European Policy Center tarafından Brüksel'de düzenlenen bir konferansta konuştu. AB'nin bugüne kadar uyguladığı politikasının başarısız olduğunu kaydeden Sevinç, "AB'nin Türkiye politikasının nihai amaç olan tam üyelik hedefinden sapmadan yeniden yapılandırılması gerekiyor. Demokrasi, temel haklar ve yargı ile ilgili olanlar dahil müzakere başlıklarının engellenmesi, yanlış Türkiye analizleriyle buraya gelindi. Bundan sonra yapıcı, Türk toplumu ile etkili iletişim kuran bir yaklaşım ve başlıkların acilen açılmasına ihtiyaç var" dedi.

Sevinç sözlerini "AB Konseyi tarafından engellenen başlıklara ek olarak herhangi bir siyasi engel olmayan "Sosyal Politika ve İstihdam", "Kamu Alımları", "Rekabet" başlıkları da çok önemli. Hükümet bu başlıklar için gerekli yasal düzenlemeleri yapmıyor. AB'nin yolsuzlukları önleme ve adil kamu yönetimini de kapsayan bu başlıklara yönelik yoğun çalışma yapması önemli" şeklinde sürdürdü.

'Vize Türk vatandaşları için önemli'

Vize serbestisiyle mülteci krizi arasında bir bağ kurmanın da AB açısından değerleri açısından çok başarılı bir an olmadığını vurgulayan Sevinç, vizelerin en geç bu yılın sonuna kadar kaldırılması gerektiğini ifade etti. AB ülkelerine vizesiz seyahatin sadece Türk hükümeti için değil, Türk vatandaşları için de çok önemli olduğunun altını çizen Sevinç, aralarında öğrencilerin ve akademisyenlerin de olduğu çok sayıda Türk vatandaşından AB ülkelerinin vize verme süreçlerine ilişkin şikayetler aldığını belirtti. Gerekli düzenlemelerin önemli bir bölümü Türkiye tarafından yapıldığını ama kriterlerin tamamlanmadığını  sözleri ekleyen Sevinç "kriterlerin tamamının karşılanmaması halinde dahi AB saydığım gruplara yönelik vize serbestisini uygulaması doğru olur" dedi.

'Terör kavramı doğru tanımlanmalı'

Kader Sevinç ayrıca CHP'nin vize serbestisi önündeki en büyük engel olarak görülen Terörle Mücadele Kanunu'nun AB standartlarına çekilmesini desteklediğini söyledi. Türkiye'de gazetecilerin ve muhaliflerin hükümet tarafından sıklıkla terörist olarak nitelenebildiğini hatırlatan Sevinç, terörün doğru tanımlanması gerektiğini ve gerçekten terörist eylemlere iştirak edenlerin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT