AB Sayıştayı'ndan Türkiye raporu

AB Sayıştayı'ndan Türkiye raporu

Avrupa Birliği Sayıştayı, Türkiye'ye mülteciler için verilen yardımın doğru kullanılmadığı konusunda şüpheler olduğunu açıkladı. Aile Bakanlığı, yardım paralarının kimlere havale edildiğine ilişkin listeyi 'veri koruma yasası' gerekçesiyle AB'ye vermiyor.

LÜKSEMBURG - Avrupa Birliği Sayıştay'ı, AB tarafından Türkiye'deki mültecilere destek amaçlı olarak verilen 3 milyar avronun akıbetinin peşine düştü. Sayıştayın hazırladığı raporda, Türkiye'nin göçmenler için harcaması gereken 1,1 milyar avronun kimlere havale edildiğine ilişkin listeyi vermediği belirtildi.

Türk tarafının bu konuda kişisel verileri koruma yasasını gerekçe gösterdiğini belirten AB Sayıştayı Uzmanı Bettina Jakobsen, Euronews'e yaptığı açıklamada, yardımın doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı konusunda şüphelerin arttığını belirtti.

"Mülteci krizinin başlangıcından bu yana Türkiye mültecilere büyük ölçüde destek oldu. Ancak yapılan yardımlardan kimlerin faydalandığını bilme hakkımız var. Avrupalı vergi mükellefleri bunu merak ediyor. Türkiye'ye yardım sağlayan Avrupa Birliği kurumlarının bu bilgilere erişebilmesi yasal bir haktır. Avrupa Birliği kurumlarının işleyişi antlaşmalarda da yer alıyor" ifadelerini kullanan Jakobsen, veri korumaya büyük önem verdiklerini ve belgeleri çok sıkı koruduklarını kaydetti.

Türkiye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yardım sağlanan kişilerin isim, kimlik numarası ve adres bilgilerini vermeyi reddetmesi,  Türkiye'ye verilmesi planalanan ikinci 3 milyar avroluk yardımı zora sokabilir.

AB Sayıştayı'nın raporu önümüzdeki süreçte Avrupa Parlamentosu'nda tartışılacak.

HABERE YORUM KAT