AB Liderleri Erdoğan’la görüştü: AİHM'in Kavala ve Demirtaş'la ilgili kararları nettir

AB Liderleri Erdoğan’la görüştü: AİHM'in Kavala ve Demirtaş'la ilgili kararları nettir

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi.

Görüşmenin ardından İstanbul Sözleşmesi'nin feshi konusunda endişeler dile getirildi. Leyen, "AİHM’in Kavala ve Demirtaş kararları nettir. İnsan hakları müzakere edilebilir değildir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ile Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından AB liderleri basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Ankara’da bulunan AB Delegasyonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında liderler, 'insan hakları' vurgusu yaptı.

AB Konsey Başkanı Charles Michel, "AB'nin stratejik çıkarı, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrar ile Türkiye'yle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerdedir" derken, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise "Türkiye'yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik, iki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük" diye konuştu.

Michel, "AB, (Türkiye ile) ekonomik iş birliği, göç ve halklar arasında bağlantıyı artırmak için somut gündem sunmaya hazır. AB'nin stratejik çıkarı, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrar ile Türkiye'yle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerdedir” dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLME KARARINDAN ENDİŞELİYİZ'

Komisyon Başkanı Leyen, açıklamasında, temel haklar ve hukukun üstünlüğü vurgusunda bulunarak Cumhurbaşkanı Erdoağan’ın imzasıyla bir gecede İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme konusundaki endişeleri dile getirdi. Leyen toplantıda kendisine sorulan bir soru üzerine "İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHM'in Kavala ve Demirtaş'la ilgili kararları nettir. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemlidir" cevabını verdi.

'İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERİLDİĞİ KANITLANMALI'

Von Der Leyen, "Bir yolun başındayız. Bu yolun bizi nereye götüreceği sadece müzakerelere değil, Türkiye'nin olumlu momentumuna da bağlı. Son haftalarda gördüklerimizin sürdürülebilir olduğu kanıtlanmalı. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterildiği kanıtlanmalı. İstanbul sözleşmesi üzerine uzun bir konuşma yaptık. Ayrılmak doğru bir sinyal vermedi" diyen Leyen, “AB yanlış gelişmeleri konuşmaktan hiçbir zaman çekinmeyecektir. Bu durum Yunanistan ve Kıbrıs gibi AB üyesi ülkelere yönelik tek taraflı eylemler için de geçerlidir” diye ekledi.

HABERE YORUM KAT