AB Komisyonu'ndan üyelere Şengen vizesi eleştirisi

AB Komisyonu'ndan üyelere Şengen vizesi eleştirisi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Şengen vizelerinin verilmesinde son dönemde uzun işlem süreleri ve ret kararlarıyla gündeme gelen AB ülkelerine vize süreçleriyle ilgili eleştiriler yöneltti.

AB Komisyonu, "Şengen'in Durumu Raporu 2023" adlı belgeyi AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi ile Bölgeler Komitesine sundu.

Raporda, Kovid-19 salgınının sona ermesiyle birlikte küresel seyahatlerdeki artışın Şengen vizesi başvurularında büyük bir artışa neden olduğu ve bu durumun vize randevuları ve başvuruların işlenmesinde önemli gecikmelere yol açtığı vurgulandı.

Sırf randevu için 500 avroya kadar ödeme

"Bazı durumlarda başvuranlar sırf randevu alabilmek için acentelere veya kişilere 500 avroya kadar ödeme yapmaktadır." denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"İlave olarak üye ülkeler, vize başvurusu yapanlara vize başvuru süreciyle ilgili sıklıkla yetersiz ve yanlış bilgiler vermekte, bu durum göç ve güvenlik riskleri değerlendirmesinin niteliğini etkilemektedir. Bu eksikliklerin sonuçları, üye ülkeler ile AB'nin itibarının zedelenmesinden özellikle turizm sektöründeki ekonomik kayba ve aile temasları ile iş ilişkilerinin bozulmasına kadar çok çeşitlidir."

 Yeterli personel istihdam edilmesi tavsiyesi

HABERE YORUM KAT