AB: ABD'nin kararından endişe duyuyoruz

AB: ABD'nin kararından endişe duyuyoruz

AB Komisyonu Başkanı Juncker, "ABD'nin kararından endişe duyuyorum. Bu açık ve basit bir şekilde korumacı politikadır." dedi.

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamaya koyacağı ilave gümrük vergilerine tepki gösterdi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Juncker, "Bu karardan endişe duyuyorum. Bu açık ve basit bir şekilde korumacı politikadır." ifadesini kullandı.

ABD'nin tek taraflı olarak aldığı ilave gümrük vergileri kararının adil olmadığını ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla çatıştığını belirten Juncker, "Bu dünya ticareti için kötü bir gündür. ABD bize DTÖ uzlaşmazlıkları giderme mahkemesi ve ABD ürünlerine ilave gümrük vergileri uygulamaktan başka seçenek bırakmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Juncker, AB'nin çıkarlarını uluslararası ticaret hukuku çerçevesinde koruyacağını vurgulayarak, son aylarda ABD ile sorunu çözmek için çok yönlü diyalog yürüttüklerini hatırlattı. 

Çelik sektöründeki temel sorunun fazla kapasiteden kaynaklandığını ifade eden Juncker, bu konuda sorumlunun AB olmadığına dikkati çekti.

Juncker, ortaklarla yapıcı bir biçimde çalışmaya açık olduklarını, ancak AB'nin ticari konuları tehdit altında müzakere etmeyeceğini kaydetti.

AB, ABD gümrük vergilerini DTÖ'ye taşıyacak

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamaya koyacağı ilave gümrük vergilerine ilişkin, "ABD'nin tedbirleri, uzlaşılmış uluslararası kurallara aykırı olduğu için DTÖ'ye anlaşmazlıkların çözümü davası süreci başlatacağız." ifadesini kullandı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Malmström, "Bu dünya ticareti için kötü bir gün. Bu sonucu engellemek için her şeyi yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

Malmström, AB'nin söz konusu gümrük vergilerinden muaf tutulması için son birkaç ayda ABD'li yetkililerle çok sayıda görüşme gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Bu görüşmeler boyunca ABD ticari sınırlama tehdidini AB'den taviz almak için kullanmaya çalıştı. Bu bizim iş yapma şeklimiz değildir." ifadesini kullandı.

AB'nin yanıtının orantılı ve DTÖ kurallarına uyumlu olacağına dikkati çeken Malmström, "ABD'nin tedbirleri, uzlaşılmış uluslararası kurallara aykırı olduğu için Dünya Ticaret Örgütü'nde anlaşmazlıkların çözümü davası süreci başlatacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Malmström, AB piyasalarını ABD kararının etkilerinden korumak için dengeleyici tedbirler alacaklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT