AABF’ten DİTİB’in görüşme isteğine ret: “Muhatabımız hükümettir”

AABF’ten DİTİB’in görüşme isteğine ret: “Muhatabımız hükümettir”

T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Avrupa temsilcisi olan DİTİB Yurtdışı Temsilciliği üzerinden AABF Genel Başkanı ile görüşme talebi geldi.  AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat bu talebi reddetti.

Almanya Alevi Dernekleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Hüseyin Mat konuya ilişkin bir basın açıklaması yayınladı. 

Genel Başkan Mat “Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde yeri olmaması gereken ve bu nedenle kaldırılmasının, laiklik ve eşitlik hukuku gereği olan bu mezhepçi kurum Diyanet’in görüşme talebini kabul etmedik” dedi.

Taleplerinin muhatabının DİTİB değil hükümet olduğuna dikkat çeken Mat, özetle şunları söyledi: 

“DİYANET AVRUPA ALEVİ HAREKETİNİ BÖLMEYE ÇALIŞIYOR”

“Diyanet İşleri Başkanlığı bizim laikliğe aykırı ve bu nedenle meşru görmediğimiz ve kaldırılmasını talep ettiğimiz bir kurum olduğu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve DİTİB işbirliğiyle Avrupa Alevi hareketini bölmeye yönelik gönderilen gri pasaportlu dedeler, açılan çakma Alevi kurum ve enstitülerinden dolayı, Diyaneti İşleri Başkanlığı’nın Avrupa temsilcisi olan DİTİB’in görüşme talebini kabul etmedik. 

Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit haklar kapsamında, kamuoyuna ve siyasi hükümete ulaştırdığı talepleri bellidir. 

“ÇÖZMEK İSTERLERSE HAZIRIZ”

Bu taleplerimiz muhatabı Diyanet İşleri Başkanlığı veya DİTİB değil, hükümettir. Eğer AKP hükümeti, Cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması, AİHM’nin zorunlu din dersleri ve Cemevleri davasında verdiği kararların gereğini yapmak, Diyanet İşleri Başkanlığı ́nın kaldırılması, Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olarak yapılmasını, dergâhlarımızın iadesi, katliamlarla yüzleşmek, Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit haklar talebini, demokratik ve hukuksal çerçevede çözmek isterse, sadece hükümet ile bu sorunların müzakeresi ve çözümü için görüşebilir.” 

+49 – FRANKFURT

 

HABERE YORUM KAT