96 yaşındaki eski toplama kampı sekreteri hâkim karşısında

96 yaşındaki eski toplama kampı sekreteri hâkim karşısında

Danzig yakınlarındaki Alman toplama kampı Stutthof'taki görevli olan eski bir sekreter mahkemede ifade verilmeye çağırıldı.

Nasyonal Sosyalistler Stutthof toplama kampında on binlerce insanı katletti. Savaşın sona ermesinden bu yana SS üyelerine karşı bir dizi dava açılırken, kamu görevlisi bir kişinin de mahkemeye gelmesi gerektiği belirtildi.

Danzig yakınlarındaki Alman toplama kampı Stutthof'taki görevli olan eski bir sekreter mahkemede ifade verilmeye çağırıldı. Mahkeme sözcüsü, Itzehoe bölge mahkemesinin 96 yaşındaki zanlıya karşı dava açtığını belirtti.

Yargılanmakta olan sanıklar 11.000'den fazla cinayet vakasında suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor. Yapılacak olan duruşmanın 30 Eylül’de başlaması planlanıyor.

Yargılanmakta olan sanığın suç işlediği sırada 18 ya da 19 yaşında bir genç olduğu için yargılanma bir gençlik dairesinde gerçekleşecek.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada sanık, eski Stutthof toplama kampını,  kamp merkezinde sekreter olarak görev yaptığı sırada, Haziran 1943 ile Nisan 1945 arasında orada hapsedilenlerin sistematik olarak öldürülmesinden sorumlu olanlara yardım etmekle suçlanıyor.

3. Büyük Gençlik Dairesi, 11.387 cinayet vakasına yardım ve yataklık etmekten şüpheli olduğunu belirtti. Mahkeme sözcüsü, olası bir nihai mahkumiyete kadar her sanığın masum sayıldığına dikkat çekti.

ARD "Tagesschau" tarafından geçe yıla ait bir rapora göre, kadın zaten birkaç kez tanık olarak sorgulanmıştı. 1954'te SS Ekonomi İdaresi Genel Müdürlüğü ile yaptığı tüm yazışmaların masasının üzerinden geçtiğini belirtti. Komutan Paul Werner Hoppe günlük mektuplarını yazdırdı ve telsiz mesajlarını istedi.. O sırada, görev başındayken yakın çevrede on binlerce insanı öldüren ölüm makineleri hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi.
 

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT