9 euroluk biletlere ilk engel

9 euroluk biletlere ilk engel

Almanya’da federal hükümetin, artan enerji fiyatları ve enflasyona karşı vatandaşı rahatlatmak amacıyla 1 Haziran’da hayata geçirmeyi planladığı toplu taşımada 9 euroluk bilet uygulamasına ilk engel çıktı.

Bavyera’da iktidarda bulunan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), yasa tasarısını Eyaletler Meclisi’nde bloke etmekle tehdit etti. CSU, federal hükümetin bu uygulamasından dolayı eyaletlerin bütçesinde açık oluşabileceğini ve bunun tamamen federal hükümet tarafından karşılanması gerektiğini açıkladı.

CSU’lu Bavyera Ulaştırma Bakanı Christian Bernreiter, “Federal hükümet, üç aylık bir teselli yaması için federal eyaletlerin sırtından alkışlanabileceğine ve diğerlerinin faturayı ödemesi gerektiğine inanıyorsa, o zaman büyük bir hata yapmış demektir” dedi. Bernreiter, koalisyon sözleşmesinde olduğu gibi hükümetin 9 euroluk Bilet nedeniyle oluşacak tüm masrafları karşılamaması durumunda, Eyaletler Meclisi’nde duvara toslayacağını ifade etti.

Bernreiter, Münih’te konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mevcut koşullar altında Bavyera’nın Eyaletler Meclisi’nde yasayı onaylayabileceğini görmüyorum. Vatandaşlar için gerçek bir rahatlama, daha iyi bir teklif için daha fazla federal fon yoluyla yerel toplu taşımanın kalıcı olarak güçlendirilmesi olacaktır” diye konuştu. Bernreiter, federal hükümetin gerçek çözüm yerine saman alevi gibi bir öneri sunduğunu kaydederken, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği gibi kalıcı sorunlar oluşacağını ifade etti.
SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, artan akaryakıt fiyatlarına karşı 3 ay boyunca geçerli olmak şartıyla toplu taşıma biletlerinin aylık 9 euro olması için yasa hazırladı. Bunun için federal bütçeden eyaletlere toplam 2.5 milyar euro fon sağlanacak. Yasanın gelecek hafta önce Federal Meclis’ten sonra Eyaletler Meclisi’nde oylanması bekleniyor.

Kaynak: Hürriyet Avrupa
Fotoğraf:Unsplash

HABERE YORUM KAT