49 Euro'luk bilet Almanya'da tartışma yarattı

49 Euro'luk bilet Almanya'da tartışma yarattı

9 Euro’luk bilete alternatif olarak sunulması planlanan, 49 Euro’luk biletle ilgili temel anlaşmaya yönelik eleştiriler yükselmeye başladı.

Otobüsler ve trenler için 49 Euro’luk biletle ilgili temel anlaşmaya yönelik eleştiriler var. Sosyal kuruluşlar ve tüketici koruma grupları bunu çok pahalı buluyor. Federal ve eyalet ulaştırma bakanları, dokuz Euro’luk biletin halefi olarak bu model üzerinde anlaşmışlardı. Ancak, finansman soruları açık kalıyor. Bunun artık en üst düzeyde açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Alman Şehirler Birliği, federal hükümetten otobüsler ve trenler için sürekli olarak daha fazla para talep ediyor.

49 Euro’luk biletin 1 Ocak 2023'te başlaması planlanıyor

Milyonlarca kez satın alınan dokuz Euro’luk bilet, Almanya genelinde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bir ay boyunca otobüs ve trenle seyahat edilmesini sağladı. Ulaştırma bakanının planlarına göre, 49 Euro’luk halef, aylık olarak iptal edilebilecek devam eden bir abonelik olarak sunulacak.

Tüketici merkezleri, sosyal yönlere daha fazla dikkat edilmesi çağrısında bulundu. Federal Dernek (vzbv) tüketici politikası başkanı Jutta Gurkmann Cuma günü Alman Basın Ajansı'nın Cuma günü yaptığı açıklamada, "Yerel toplu taşıma, gelirden bağımsız olarak herkes için uygun fiyatlı olmalıdır" dedi. Dernek, toplu taşımaya geçiş için gerçek bir teşvik yaratmak için aylık olarak da satın alınabilen 29 Euro’luk bir bilet istemişti. Sosyal dernek VdK başkanı Verena Bentele, 29 avroluk bir çözümün 9 avroluk biletin iyi bir halefi olacağını açıkladı.

49 Euro’luk bilet: finansman sorunu henüz netleşmedi

Federal ve eyalet hükümetleri arasındaki finansman sorunları da hala açık. Federal hükümet, eğer federal eyaletlere 1,5 milyar Euro’luk bir takip bileti finanse etme sözü vermişti. 

Federal eyaletler ve federal hükümet halen yurttaşların yükünü hafifletmek için örneğin konut yardımının genişletilmesi gibi diğer mali konular hakkında tartışıyorlar. Yeni vergi tahmininden sonra, Ekim sonunda federal eyaletlerin h başkanları ile Şansölye Olaf Scholz (SPD) arasında önemli bir toplantı olabilir. Alman Şehirler Birliği genel müdürü Helmut Dedy, dpa'ya 49 Euro’luk biletin yerel taşımacılığın genişlemesine yönelik önemli yatırımları yavaşlatmaması gerektiğini söyledi.

Haber Çeviri:Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - pankajpatel

HABERE YORUM KAT