30’uncu yılda Almanya’ya yeni askeri rol aranıyor: Alman Genelkurmay’ından saptamalar
İki Almanya’nın yeniden birleşmesinin 30’uncu yıldönümünde bir bilanço çıkaran Silahlı Kuvvetler Başmüfettişi Eberhard Zorn, Federal Almanya’nın esas görevinin ülkeyi ve NATO ittifakını korumak olduğunu belirtti. Türkiye’deki Genelkurmay Başkanlığı’ne eşdeğer bir konuma sahip olan Zorn, Batı ittifakının Almanya’nın askeri kapasitesine yönelik talebindeki yükselişe dikkat çekerek, bunun istikrarsız dünya koşullarıyla bağlantılı olduğunu savundu.
NATO içinde Almanya’nın sorumluluklarını yerine getireceğinden emin olduğunu belirten Zorn’a göre, ordunun komuta kademesi Almanya’nın uluslararası misyonlarda daha çok sorumluluk almasından yana. Batı ittifakının da bu doğrultudaki talepleri artıyor.
ALMANYA'NIN ASKERİ GÜCÜNE TALEP
Askeri savunma bütünsel konseptiyle silahlı kuvvetlerin yönetiminden sorumlu ve Alman ordusundaki en yüksek rütbeli subay olan Zorn, daha fazla angajman için kendilerine sürekli talep geldiğini hatırlattı. DPA’nın sorularını yanıtlayan Zorn, şöyle konuştu:
“Irak’ta neredeyse her altı ayda bir buraya daha fazla katkıda bulunup bulunamayacağımız soruluyor. Bunu askeri açıdan anlayabilirim, çünkü hepsi tüm yükün adil bir biçimde dağıtılmasını istiyor, ama eylemlerini temelli bir biçimde destekleyecek partner arayışı içindeler. Ne Irak’ta Amerikalılar ne de Mali’deki Fransızlar terörizmle savaşta bu tür harekâtı tek başlarına yapmak istiyordu.”
Zorn dış dünyadaki askeri müdahalelere nasıl katılacakları konusunda açık siyasi ölçülere sahip olduklarını belirterek, “Biz daima ekonomik işbirliği, kalkınma yardımı ve diplomasi ile bağlantılı bir biçimde angaje oluyoruz. Bölgedeki yerel kuvvetleri güçlendirmek istiyoruz ki, bunlar gelecekte duruma hâkim olabilsinler. Bu, açık bir siyasi iradedir” dedi.
Zorn’a göre de, kamuoyu araştırmaları halkın ordunun yurtdışındaki askeri müdahalelere katılmasını eleştirel bir gözle yaklaştığını gösteriyor. Ancak aynı halk, ülke ve ittifak savunmasına yönelik yatırımları destekliyor.
DEĞİŞEN KOŞULLARA UYUM
Ülke ve ittifak savunmasının, NATO içinde Rusya’nın 2014’te Kırım’ı uluslararası hukuka aykırı bir biçimde ilhak etmesinden sonra yeniden değerlendirmeye alındığını, Almanya’nın kendisini değişen koşullara iyi hazırlaması gerektiğini belirten Eberhard Zorn, şu açıklamalarda bulundu:
“Rus silahlı kuvvetleri sürekli modernize ediliyor. Ruslar, yeni silah sistemlerinde, en incelikli silahlarında ve saldırı ya da savunma amaçlı füze teknolojileri alanında önemli ilerlemeler kaydettiler. Rusya bu silahı hareketli bir halde tutuyor. Böylelikle tamamen farklı bir esneklik geliştirmiş oldu. Almanya kendini daha iyi hazırlamalıdır. Bu da internetin ve telekomünikasyonun korunmasından başlar. Bir siber saldırı nasıl saptanabilir ve en önemlisi bundan bizde sorumlu olan kim?”
Siber saldırının gündemde ve gerçek olduğunu belirten Zorn, Federal Almanya’nın elektrik, su gibi temel kaynaklarını oluşturan kritik altyapıya saldırıların da kendisini çok düşündürdüğünü söyledi. Zorn, “Biz buna 'senaryo sıfır' diyoruz. Yani bir anda kritik altyapıya yoğun bir saldırı gerçekleştirilebilir” dedi.
Zorn yurt ve ittifak savunmasına yeniden odaklanıldığını, bu çerçevede ordu yönetim örgütlenmesini gözden geçirdiklerini ve komuta kademelerinde yeni bir örgütlenmeye gittiklerini de kaydetti.
+49-BERLİN
FOTO: Jörg Carstensen/DPA