2+2 düzenlemesinden kimler yararlanabilecek?
Yurt dışından emekli olan Türk vatandaşlarının ve mavi kart sahibi yabancı emeklilerin yararlanabileceği, yabancı plakalı araçların Türkiye'de 4 yıl kalabileceğine dair düzenleme yeni yılda hayata geçirilecek.
Uygulama, Sılayolu TV canlı yayınında, Avukat Mustafa Koç, Gazeteci Oktan Erdikmen, Sıla Yolu Avrupalı Türk Otomobil Kulübü Derneği Başkanı Sezai Koç, silayolu.com editörü İbrahim Yırtmaz, katılımı ve Tahir Araç'ın moderatörlüğünde tartışıldı.
Konuya ilişkin özellikle gurbetçilerden gelen çok sayıda soruya, hem canlı yayında hem de silayolu.com'da cevap verildi.
İşte bazı sorular ve cevapları...
2+2 yıl düzenlemesi malulen emekli vatandaşlar için de geçerli mi?
1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan bu düzenlemeden yurt dışından emekli olan Türk vatandaşı ve mavi kart sahibi yabancı vatandaşlar yararlanabilecektir. Bunlara malulen emekli vatandaşlar da dahildir
2+2 yıl düzenlemesi sadece emekli vatandaşlar için ve bir sefere mahsus mu uygulanacak?
Halihazırda yurt dışında toplamda 185 gün şartını ve ikamet şartını birlikte yerine getiren tüm vatandaşlar, yabancı plakalı araçlarını maksimum 2 yıl Türkiye'de bırakabilmektedirler. Bu yeni düzenleme, sadece yurt dışından emekli olmuş birinci nesil diye adlandırılan Türk vatandaşı ve mavi kart sahibi emekli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılarak, Türkiye'de 2 yıl bırakabilecekleri yabancı plaka araçlarını yurt dışında 185 gün beklemeden +2 yıl daha bırakabilecekleri yönünde hükümet yetkilileri tarafından yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamadan şu anda Türkiye'de araçları bulunan ve süresi bitmeyen emekli araç sahipleri de yararlanabileceklerdir. Toplamda 4 yıl süresini dolduran emekli vatandaşların tekrar Türkiye'ye giriş yapabilmeleri için hali hazırda uygulanan kanun gereği son bir yıl içerisinde toplamda 185 gün yurt dışında bulunmaları gerekecektir.
2 yıl süreyi Türkiye'de tamamlayarak, 1 Ocak 2024 tarihi öncesinde yurt dışına çıkan araç ve sahipleri 2+2 yıl düzenlemesinden yararlanabilecek mi?
Hayır. 1 Ocak öncesi süreyi tamamlayarak yurdu terk eden kişilerin, tekrar araç getirebilmek için son bir yıl içerisinde toplamda 185 gün yurt dışında bulunmaları gerekmektedir.
Türkiye'de araç muayenesi yaptırılabilir mi?
Avrupa ülkelerinin bir kısmında araç muayenesi süresi 2 yıl olarak uygulanırken, diğer bir kısmında ise 1 yıl olarak uygulanıyor. Türkiye’de araç muayenesi süresi biten araçların, ülkeden çıkarılarak kayıtlı olduğu ülkede tekrar muayene yaptırılması gerekmektedir. Türkiye’de veya başka bir ülkede bu işlemin yapılması mümkün değildir. Araç muayenesi biten araçların Avrupa Birliği ülkelerinden sorunsuz bir şekilde kayıtlı olduğu ülkelere sürülebilmesi mümkündür. Sadece dikkat edilmesi gereken ise Avrupa Birliği ülkesi dışında olan ülkelerdir. Örneğin Sırbistan gibi ülkelerde araç muayenesinin bittiği tespit edilirse aracın bağlanma ihtimali çok yüksektir.
Türkiye’de yabancı plakalı araçla 6 aydan fazla süre kalındığında araç sigortası iptal edilebilir mi?
6 aydan fazla Türkiye’de kullanılan yabancı plakalı araç için Avrupa’da bulunan bazı sigorta şirketleri, bu araçların sigortasını iptal edebiliyor. Bu gibi bir sorunla karşılaşmamak için öncesinde bağlı bulunulan sigorta şirketi ile ön görüşme yapılmasında fayda olduğunu, aksi taktirde olası bir kazada haklıyken haksız duruma düşülebileceğini belirtmek isteriz.
Türkiye'de 6 aydan fazla kalanların oturum ve sağlık sigortası iptal edilebilir mi?
Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız arasında, 6 aydan fazla Türkiye’de kalacak olan kişiler; bağlı bulundukları yabancılar dairesinden ve sağlık sigortası kurumlarından özel izin almalıdırlar. Aksi taktirde oturumun iptali ve sağlık sigortasının dondurulabileceği, hatta geçersiz olma durumu söz konusu olabilmektedir.
Fotoğraf: AA