2022 Yardım Paketi: Enerji sübvansiyonu, çocuk ve Hartz IV ikramiyesi ne zaman ödenecek?

2022 Yardım Paketi: Enerji sübvansiyonu, çocuk ve Hartz IV ikramiyesi ne zaman ödenecek?

Federal Hükümet, 2022 yardım paketi ile kriz zamanlarında vatandaşa finansal destek sağlamayı amaçlıyor. Peki, Hartz IV ikramiyesi, enerji yardımı ve çocuk ikramiyesi ne zaman ödenecek?

Federal hükümet nihayet 2022 için ikinci yardım paketine Mayıs ayında karar verdi. Bu yardım paketi ile günlük yaşamda artan fiyatlar nedeniyle Almanya'daki vatandaşlara maddi destek sağlanması amaçlanıyor. Ukrayna savaşı nedeniyle son dönemde aşırı maliyet artışları sadece marketlerde değil, benzin istasyonunda ve ısınma giderlerinde de kendini hissettirdi. Akaryakıt indirimi ve yardım paketinin bir diğer parçası olan 9 Euro’luk bilet 1 Haziran'dan beri yürürlükte. Ancak diğer yardımlar henüz ödenmedi. 300 Euro'luk çocuk ikramiyesi ve enerji sabit oranı ve Hartz IV ikramiyesi henüz tüketici hesaplarına yansımadı.

Hartz IV hibesi ne zaman ödenecek?

Sosyal yardım alanların, Hartz IV sübvansiyonu için uzun süre beklemesi gerekmiyor. Temmuz 2022'de işsizlik parası II veya sosyal yardım almaya hak kazanan herkes, aynı ay içinde bir defaya mahsus 200 Euro'luk ödeme alacak.

İşsizlik parası alanlar da Temmuz ayında bir kereye mahsus 100 Euro’luk bir ödeme alacaklar. Tasarıya göre, "2022 Temmuz ayında en az bir gün işsizlik parası almaya hak kazanan" herkes sübvansiyon alabilecek. Yardım paketindeki Hartz IV sübvansiyonuna ek olarak Hartz IV alıcıları için Korona bonusu da kararlaştırıldı. 

300 Euro’luk enerji sabit ücreti ne zaman ödenecek?

Enerji sektöründeki yükselen fiyatlar nedeniyle federal hükümet, 2022 yardım paketi ile 300 Euro’luk enerji sabit oranından feragat etti. Bu şekilde Almanya’daki tüm istihdam edilen kişilere mali destek sağlanması amaçlanıyor. Bu destek sadece gelir vergisine tabi olan, 1 ila 5 vergi dilimlerinde sınıflandırılan kişilere ve vergiye tabi olan mini iş sahiplerine ödenecek. Mevcut duruma göre emekliler bu yardımdan yararlanamayacak.

300 Euro'luk enerji sabit ücretinin ödemesi, Eylül 2022'den itibaren maaşla birlikte yapılacak. Özellikle küçük işletme sahipleri için Ekim ayında bir ödeme hala mümkün. Şirketler daha sonra tutarı devletten geri alabilir. 

Çocuk ikramiyesi ne zaman ödenecek?

Özellikle aileler günlük yaşamda artan maliyetlerden muzdarip olduğundan, yardım paketi kapsamında 2022 çocuk ikramiyesi de kararlaştırıldı. Çocuk başına 100 Euro tutarında bir defaya mahsus ek ödeme yapılacak. 

Çocuk ikramiyesi, Temmuz 2022'deki çocuk parası ödeme tarihlerinden kısa bir süre sonra ödenecek. O ay içinde çocuk parası almaya hak kazanan her aile aynı zamanda 100 Euro'luk çocuk ikramiyesi de alacak. 

9 Euro’luk bilet ve akaryakıt indirimi

Otobüs ve trenlerde geçerli 9 Euro’luk bilet ve yakıt indirimi Haziran 2022’nin başından beri geçerli. Ancak, her iki yardım biçiminin de son derece farklı etkileri var: 9 Euro’luk biletler ülke çapında çok popüler, bu nedenle örneğin Pentecost üzerinden birçok tren oldukça kalabalık.

Yakıt indiriminin ise herhangi bir etkisi yok gibi görünüyor. Piyasaya sürülmesinden sadece birkaç gün sonra dizel yeniden iki Euro’yu aştı.

Politikacılar yeni bir yardım paketi çağrısında bulunuyor: CSU ve Sol, vatandaşlar için daha fazla hibe istiyor

Almanlar genel olarak, yardım paketinden henüz çok memnun değil. Bunun yardımların büyük bir kısmının henüz ödenmemesiyle ilişkisi olabilir. Gerçek şu ki, yapılan anketlere göre Almanların dörtte üçü, Federal Hükümetin artan fiyatlara karşı vatandaşlar için çok şey yapmadığı görüşünde. 

Bu nedenle, bireysel taraflar şimdi CSU da dahil olmak üzere başka bir yardım paketi daha talep ediyor. Ayrıca Sol, ayda 125 Euro’luk yeni bir sübvansiyonda ısrar ediyor.

Haber Çeviri:Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - markusspiske

HABERE YORUM KAT