2020 Petrol Endeksi: Avrupa’da kim depoyu en ucuza dolduruyor?

2020 Petrol Endeksi: Avrupa’da kim depoyu en ucuza dolduruyor?

Avrupa’da en ucuz benzini Ruslar alıyor. Bir litre benzine ortalama 0,58 avro ödüyorlar. Skalanın diğer ucunda ise 1,58 avro ile Hollandalılar yer alıyor.

Uluslararası indirim platformu olan “picodi.com dünyada benzin fiyatları ve ortalama maaşları karşılaştıran bir araştırma gerçekleştirdi. İncelemeye alınan 42 Avrupa ülkesinden 39’unda, 2020 yılının ilk 6 ayının benzin fiyatları 2019 yılının ilk yarısına kıyasla daha düşüktü. En fazla düşüş Bosna-Hersek ve Romanya’da gözlemlendi.

EN YÜKSEK ARTIŞ BELARUS’TA GÖZLENDİ

Türkiye’deki düşüş ise yüzde 7,6 olarak gözlemlendi (21’inci sıra). Yunanistan’da da benzeri bir düşüş dikkat çekerken (yüzde 7,5) Ukrayna’da yüzde 15,4’lük bir büyük gerileme saptandı. Rusya artış gözlenen 3 ülkeden biriyken (yüzde 0,8), en yüksek artışın gözlendiği ülke yüzde 12,4 ile Belarus oldu.

2020 yılının ilk yarısındaki ortalama benzin fiyatları, ortalama maaşlarla ilgili en son rakamlarla karşılaştırıldı. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda da İsviçre ve Lüksemburg, maaşlarına oranla en çok benzini satın alabiliyorlar. Bu ülkelerdeki ortalama maaş tutarı, sakinlerinin sırası ile 3 bin 795 litre ve 3 bin 320 litre benzin alabilmelerine imkan sağlıyor. Podyumu 2 bin 484 litre ile Danimarka tamamlıyor.

YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN TÜRKİYE’Yİ GEÇTİ

Hem Yunanistan hem de Bulgaristan Türkiye’yi geçmiş görünüyor, sırası ise 632 ve 532 litre. Ukrayna, 345 litre ile arkada kalan ülkeler arasında.

Sıralamanın sonunda Moldavya, Ukrayna ve Arnavutluk yer alıyor. Bu ülkelerdeki ortalama maaş ile 352, 345 ve 239 litre benzin alınabiliyor.

KÖRFEZ ÜLKELERİ TEPEDE

Dünya sıralamasında, Körfez ülkeleri üst sıralarda yer alıyor. Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt’te ortalama maaş ile alabileceğiniz benzin miktarı 5112 litre ile 8210 litre arasında değişiyor. Kuveytlilerin geçen yıla kıyasla 139 litre daha az benzin alabildiğini belirtmekte fayda var. Öte yandan 2020 yılında Suudiler ve Katarlılar, geçen seneye kıyasla 4933 ve 1603 litre daha fazla benzin alabiliyorlar.

En kötü durum ise, ortalama aylık maaşın sadece 28 litre benzine denk geldiği Küba’da gözlendi (ancak yıla oranla 2 litrelik bir artış not edilmeli.) Tacikistan ve Zambiya, Küba ile listenin sonunda yer alıyor olsalar da, bu ülkelerin sakinleri ortalama bir Kübalıya göre neredeyse 7 kat benzin alabiliyorlar (sırası ile 151 ile 219 litre).

BİR RUS SADECE 919 LİTRE BENZİN ALABİLİYOR

Görünüşe göre, bir ülkede bol petrol bulunması, o ülke halkının her zaman ucuza benzin alabileceği anlamına gelmiyor. Örneğin Afrika’daki en büyük benzin üreticisi Nijerya, dünyadaki en düşük benzin fiyatlarından birine sahip olmasına rağmen (0,31 cent), düşük maaş tutarları ortalama bir Nijeryalının fazla benzin almasına imkân sağlamıyor. Nijeryada bu rakam sadece 539 litre. Benzeri bir durum ise Avrupa’nın fosil yakıt cenneti Rusya için söz konusu. Rusya dünyada ikinci en büyük petrol üreticisi olmasına rağmen, ortalama bir Rus sadece 919 litre benzin satın alabiliyor.

Bir başka ilgi çekici durum Venezuela’da karşımıza çıkıyor. Bu Güney Amerika ülkesinde, ayda litre başına yaklaşık 0,025 dolarlık fiyat için kişi başına sadece 120 litre benzin alımına olanak sağlayan bir sınır bulunmakta. Bu sınır aşıldığı zaman, benzin sadece “piyasa” fiyatı olan litre başına 0,5 dolardan ve ülkedeki sadece 200 benzin istasyonundan satın alınabiliyor. Hesaplamalar, Venezuela’daki ortalama maaşın sadece 148 litre benzin (120 litre sübvansiyonlu ve 28 litre normal fiyat) için yeterli olduğunu gösteriyor. Bu rakamla da geçen senenin teorik rakamı 14 milyar litre arasında “ciddi” bir fark görülüyor.

BİR TÜRK’ÜN MAAŞIYLA 484 LİTRE BENZİN ALINABİLİYOR

Türkiye’de ortalama maaş, son Numbeo verilerine dayanarak net 2 bin 985 TL olarak önümüze çıkıyor. Bu da ortalama bir Türk’ün maaşı ile ayda 484 litre benzin alabildiği anlamına geliyor (36’ncı sıra). 

Bu rapor, ulusal istatistik birimlerinden veya ilgili bakanlıklar tarafından sağlanan en son verilere göre ortalama net ücret rakamlarını kullanıyor. 100’den fazla ülkede 2020’nin ilk yarısının ortalama benzin fiyatları “globalpetrolprices.com” ve diğer yerel kaynaklardan elde edilen verilere dayanıyor. Para birimi dönüştürme için son 90 gün için ortalama döviz kuru kullanıldı. 

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT
1 Yorum