2018 yeni bir başlangıç

2018 yeni bir başlangıç

Yeni başlangıçlar, yeni kararları almak için en doğru zamandır. Hayatının kontrolünü eline almak istiyorsan dikkatli oku!

MÜGE EŞKİN EROĞLU - Hayatınızı kaderiniz yönlendiriyor gibi geliyor mu? Ayni tip insanları çekiyor ve aynı hataları tekrar mı ediyorsunuz. Bu hissettiklerinizin temel nedeni, oluşturduğumuz düşünce kalıplarımızdır. Bunun nedeni; bilinçaltımızın boyun eğdiğine, bilincimizle rıza göstermemizdir.

Bu zincirleri yıkmak ve hayatımızın başrolünü kapmak için geç değil. Kaderinizi yönetebilirsiniz!

Kaderiniz hayatınız mı?

Karşınıza çıkan sorunların sadece sizin başınıza geldiğini düşünüyorsanız, hayatinizin kontrolünü kaybetmek üzeresiniz. Duvara tosladığınız anda ise teslim olursunuz. Sigmund Freud buna “Schicksal” yani “Kadercilik” diyor. “Kaderimse çekerim!” diye gösterdiğimiz bu acizlik durum, özgür seçim yapmamızı engelliyor. Bu kaderci tutumdan kaynaklı kendimize yaptığımız baskı günümüzde sinir hastalıkların temel sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

Kalıplaşmış düşüncelerimiz çocukluktan geliyor ve bilinçaltımıza tabu olarak kaydediliyor.

“Anasının tahtı, kızının bahtı” ya da “Ben de ayni babam gibi her şeyi kaçırıyorum”  gibi düşünce kalıpları bizi içten içe çürütür. Bilinçaltı bu düşünce kalıplarını emir olarak algılar ve gerçekleştirmek için her türlü imkanı sağlar ve sonunda aynı sonuçları senin önüne sunar. Buna „ Ters caba“ denir. Olmasını istemediğin düşüncelerle o kadar meşgul edersin ki beynini beynin sadece bu konu üzerine çalışır.

“Mağdurum, Mutluyum” hafifliği

Altında yatan düğünce kalıbı “Ben mağdurum çünkü sen çok zalimsin”  ya da “Benim hiç suçum yok. Hepsini o yaptı”. Ancak kimi zaman sucu başkasına ya da kadere atmak dürüst olmayan bir tutumdur. Kendimizi bir başkasının yanlış davranış sergilemesinin üzerine masum taraf olarak görüyoruz. Sürekli ne kadar fedakar olduğunu konuşup durarak karşındakini baskı altına almak duygusal mobbing’tir.

Kendine acıma ve şikayet bu baştan çıkarıcı ve keyif verir. Peki bunun üstesinden nasıl gelebiliriz?

Beyninizin güzel duygular hayal etmesine izin vermek ilk koşul. Sonrası yavaş yavaş düzelir.

Kontrol tutkunluğu

Çevremizde gelişen olayları kontrol edemeyiz. Bu noktada kontrol edebileceğimiz durumlar; yeri geldiğinde nasıl davranacağını ve nasıl konumlanacağını bilmek demek oluyor

Fırsatları yakala…

Bazen canımızı sıkan ve bizi çok rahatsız eden şeyleri görmezden gelir, yok sayarız. Gözümüzün önündeki çözümleri fark etmeyiz. Güzel duygulardan saklanıp acılara tutunmayı tercih ederiz. Bu durumun kaderle bir ilgisi yoktur, olsa olsa korku ve cesaret yoksunluğudur. Hayatımızın kontrolünü kaybetmeye başladığımızda, bizi bu noktaya getiren durumla yüzleşme vakti gelmiştir.

HABERE YORUM KAT