20 bine yakın Suriyeli Alman oldu

20 bine yakın Suriyeli Alman oldu

2021 yılında 19 bin 100 Suriyeli Alman vatandaşı oldu. Bu sayı neredeyse 2020'de vatandaşlık alanların üç katı oranında. Uzmanlar Alman vatandaşlığı alan Suriyeli sayısının yakın zamanda daha da artacağını öngörüyor.

Mülteciler sığındıkları ülkede altı ila sekiz yıl yaşadıktan sonra vatandaşlık alma hakkına sahip oluyor. Uzmanlar, Suriye'den gelen mültecilerin büyük bir bölümünün önümüzdeki yıllarda Alman vatandaşlığına geçeceğini ifade ediyor. Entegrasyon ve Göç Danışma Konseyi'nin bilimsel ekibi başkanı Jan Schneider, "Suriye'den gelen mültecilerin vatandaşlığa kabulü için ortalamanın çok üzerinde bir motivasyon görüyoruz" diyor. Komiteye göre 2022-2024 arasında  Suriye'den mülteci olarak gelen 39 bin kişi vatandaşlık alacak.

Schneider, 2021 yılında yayınlanan vatandaşlığa kabul oranının Entegrasyon ve Göç Danışma Konseyi'nin tahminlerinin oldukça üstünde olduğunu söylüyor. Bunun en önemli nedeni her on Suriyeliden yaklaşık üçünün iyi entegrasyon performansı sebebiyle ülkede altı yılın sonunda vatandaşlığa alınması. Öte yandan çok sayıda çocuk ve genç mülteci de vatandaşlığa alındı.

Federal İstatistik Dairesi'ne göre 2021'de toplam 131.600 yabancı vatandaşlığa alındı. Bunların arasında, 2020'deki sayının neredeyse üç katı olan 19.100 Suriye vatandaşı vardı.

Vatandaşlığa alınma son sekiz yıldır Almanya'da yasal ikametgahı olan kişilere açık bulunuyor. Bu süre, bir entegrasyon kursunun başarıyla tamamlanmasından sonra yedi yıla veya özel entegrasyon başarıları durumunda altı yıla indirilebiliyor. Vatandaşlık için diğer bir gereklilik ise kendi geçimini sağlayabilmek.

Artı49                                                                                          Fotoğraf: KOBU Agency - Unsplash

HABERE YORUM KAT