17 ürünün 16'sı aynı sonucu verdi.. ''Bir önceki yıla ait güneş kremini kullanmayın...''

17 ürünün 16'sı aynı sonucu verdi.. ''Bir önceki yıla ait güneş kremini kullanmayın...''

Güneş kremi cildi zararlı UV ışınlarından korumak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, eski kremler son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile zararlı olabilir...

Dermatologlar hemfikir: Güneş kremi, kendinizi zararlı UV ışınlarından korumak ve cildin erken yaşlanmasını önlemek için bir zorunluluk. Fransız araştırmacıların açıkladığı gibi riskler içermesi sebebiyle bir önceki senenin güneş kremini kullanmak iyi bir fikir değil.

Uzmanlar eski güneş kremindeki kanserojen maddeler konusunda uyarıyor

Güneş kremlerinin birincil işlevi, bizi tehlikeli UV ışınlarının teşvik edebileceği cilt kanserinden korumak. Almanya'da yaz sıcaklıkları hala çok uzak olsa da: Uzmanlar, cildi uygun güneş koruma faktörüne sahip bir kremle bahar güneşinden korumayı tavsiye ediyor.

Fransa'da mikrobiyologlar önceki senelere ait güneş kremlerinin kanserojen olabilme sebebiyle kullanmaması konusunda uyarıyor.

Bilinen güneş koruyucu kremlerdeki kimyasal UV filtresi tehlikeli

Spesifik olarak, kimyasal UV filtreli oktokrilen içeren ürünlerde araştırmacılar tarafından yapılan ilgili deneylerde, kanserojen ve genetik olarak zararlı olduğu düşünülen benzofenon molekülüne dönüşüyor.

Fransız bilim adamları, yaptıkları araştırma için Fransa ve ABD'de Garnier, L'Oréal ve La Roche-Posay gibi tanınmış markalardan çok sayıda tanınmış güneş kremi satın aldılar ve bunları ısıtarak yapay olarak bir yıl yaşlandırdılar.

Fransa'dan yapılan araştırma kanserojen madde konusunda uyardı

Test edilen 17 ürünün toplam 16'sı oktokrilen içeriyor - bu madde yalnızca Nivea Sun Protect ve Hydrate SPF 50+'da (Fransa'dan satın alınmıştır) tespit edilmemiştir. Sonuçlar Mart 2021'de Toksikolojide Kimyasal Araştırma dergisinde yayınlandı .

Hem oktokrilen hem de benzofenon uzun zamandır tartışmalı olarak kabul edilmişti Maddelerin hormonal bir etkiye sahip olduğu söyleniyor. Benzofenon, kobaylar üzerinde yapılan hayvan deneylerinde de karaciğer kanserine neden olmuştu

Fransız araştırmasının yazarlarından biri olan Didier Stien şöyle açıklıyor: "Benzofenon cilde bulaşırsa kızarıklıklara, iltihaplanmaya veya aşırı duyarlılığa ve ayrıca karaciğer kanserine veya lenfomaya neden olabilir. Hayvan deneylerinde durum böyleydi. Molekül tiroid ve üreme organlarını etkiler.''

Genel olarak, birçok uzman kimyasal UV filtrelerini eleştirmektiriyor. Öko-Test ayrıca genel olarak kimyasal UV filtrelerine karşı tavsiyede bulunuyor . Öko-Test uzmanları bu nedenle güneşten korunmak için mineral filtreler kullanan doğal kozmetik ürünleri kullanmanızı tavsiye ediyor.

Mineral filtreler titanyum dioksit ve çinko oksit gibi mineralleri kullanır. Kimyasal filtreler cilde nüfuz ederken, cilt üzerinde koruyucu bir şekilde dururlar. Birçok tüketici, buradaki dezavantajın, bu tür kremlerin genellikle ciltte beyaz kalıntı bırakması olduğunu düşünüyor.

Fotoğraf: Unsplash - justjullietta

 

HABERE YORUM KAT